Vředy v ústech: Příčiny, ústní hygiena a domácí prostředky

Přečtení tohoto článku vám zabere 8 minut.

Vředy v ústech jsou nejen nepříjemné, ale často jsou také spojeny se silnou bolestí. V extrémních případech dokonce téměř znemožňují jíst. Ve většině případů jsou však vředy zcela neškodné a po několika dnech se samy zahojí.

Jaké typy vředů existují?

Vředy v ústech se liší vzhledem i velikostí. Postihují asi 2-10 % populace, zejména děti a dospívající. Drobné bílé zduřeniny nebo bolestivé plochy s červeným ohraničením, známé také jako afty, nelze zaměňovat s oparem, a vyskytují se opakovaně. Vytvářejí puchýřky, především na jazyku a dásních, a vytvářejí nažloutlý nebo bílý film fibrinu s červeným okrajem, kterým se tělo snaží vřídky izolovat a kontrolovat. Červená barva je známkou zvýšeného průtoku krve způsobeného zánětem. Afty jsou nejčastějším onemocněním jazyka a dásní, ale někdy se také vyskytují jako příznaky v souvislosti se závažným onemocněním.

Možné příčiny vředů

Na rtu, a méně často v ústech, se mohou objevit opary způsobené virem herpes simplex. K bolestivým vřídkům v ústech však mohou vést i jiné viry.

Příčinou může být také bakteriální infekce, která může vyvolat hnisavá infekční ložiska (abscesy) nebo dokonce rozsáhlý zánět v případě přemnožení již přítomných nebo nově usazených mikroorganismů v ústech.

Candida albicans, původce plísňového onemocnění, je v ústech obvykle již přítomna. Některé léky mohou vyvolat její explozivní růst.

Ke vzniku puchýřů nebo vředů může vést také poranění nebo podráždění způsobené zlomeným zubem nebo špatně padnoucí zubní náhradou. A existují potraviny, které mohou dráždit ústní sliznici nebo vyvolat alergickou reakci. Další příčinou mohou být dráždivé látky přirozeně se vyskytující v tabákových výrobcích. Mezi léky, které nejčastěji způsobují vředy v ústech, patří některé chemoterapeutika používaná k léčbě rakoviny a častým viníkem je také radioterapie, která se rovněž používá k boji s rakovinou. Mezi další příčiny patří systémová onemocnění, která postihují ústa spolu s dalšími částmi těla. Mezi rizikové faktory, které mohou podporovat podráždění ústní sliznice, patří genetické faktory, některé potraviny, stres, nedostatek spánku, kouření, alergie, nedostatek železa, zinku a vitaminů. Sucho v ústech způsobené některými onemocněními rovněž zvyšuje pravděpodobnost vzniku vředů v ústech.

Tipy pro ústní hygienu při výskytu vředů v ústech

Ve většině případů se puchýře v ústech zahojí bez léčby přibližně do dvou týdnů. Během této doby se vyvarujte zbytečných dalších podnětů, jako je tvrdé nebo horké jídlo a oxid uhličitý. Pokud však máte horečku, kožní vyrážku, oční infekci, oslabený imunitní systém, silné bolesti a obtíže, je lepší navštívit lékaře.

Stejně jako u všeho, co souvisí s ústy, nezbytná je optimalizovaná hygiena, aby se škodlivé bakterie nedostaly do podrážděných míst. Základem je zde čištění zubů dvakrát denně zubní pastou, která pokud možno obsahuje fluorid, a zubním kartáčkem, který by neměl být příliš tvrdý. Každý den také čistěte nití a mezizubními kartáčky prostory mezi zuby, případně kolem implantátů. U vředů v ústech navíc důrazně doporučujeme denně si vyplachovat ústa ústní vodou, která neobsahuje etanol.

Mezi domácí prostředky, které již možná máte po ruce, patří přírodní pomocníci, jako je tea tree olej, aloe vera, výtažky z rebarbory, měsíčku a heřmánku a jedlá soda. Posledně jmenované jednoduše smíchejte s vodou, abyste vytvořili pastu, a naneste na postižené místo. Bolest dočasně zmírní také kostky ledu zabalené do papírového ručníku.

Sdílet tento článek

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní