Zánět dásní: příznaky, příčiny a léčba

Žena držící tvář v bolesti, naznačuje problém se zubem

Přečtení tohoto článku vám zabere 8 minut.

Podle internetového portálu Zdravotnictví a medicína trpí onemocněním dásní až 90 % dospělé populace. Pokud se u vás objevují projevy onemocnění dásně, které uvádíme níže, měli byste navštívit zubařního lékaře.

Co je zánět dásní (gingvitida)?

Zánět dásní většinou vzniká v důsledku nedostatečné ústní hygieny. Dochází k němu, když se bakterie, které se nachází v plaku, lepivé látce, která se přichytává na zuby, nahromadí podél linie dásně a v mezizubních prostorech. Pokud se plak neodstraní, může ztvrdnout a vytvořit zubní kámen, který jde odstranit už jen profesionálním vyčištěním zubů.

Plak i zubní kámen mohou vést k zánětu dásní. Není-li léčen, může zánět dásní napadnout kost kolem zubů a způsobit paradontititidu (lidově paradentózu), pokročilejší stádium nemoci, které může mít za následek až vypadávání zubů.

Jaké jsou příznaky zánětu dásní a jak se projevuje?

Evropská parodontologická federace uvádí následující projevy onemocnění dásní:

  • podrážděné, zarudlé či oteklé dásně
  • krvácející dásně
  • hnis mezi zuby
  • pachuť či přetrvávající zápach z úst
  • bílé skvrny/plak na dásních
  • ustupující dáseň či dásně, které vypadají, jako by se odtahovaly od zubů
  • uvolňování zubů způsobené značně rozšířenými mezizubními prostory

Které rizikové faktory přispívají k tvorbě onemocnění dásní

Zánět dásní sice může postihnout každého z nás, ale určité faktory mohou zvýšit riziko vzniku tohoto onemocnění. Například kouření silně zvyšuje pravděpodobnost, že se u člověka rozvine parodontitida. Lidé, kteří trpí cukrovkou, patří rovněž do rizikové skupiny ve vzniku zánětu dásní, jelikož tato nemoc narušuje zánětlivý systém těla. Mezi další rizikové faktory se řadí:

  • věk nad 40 let
  • nedostatečná výživa
  • stres
  • hormonální změny spojené s těhotenstvím nebo přechodem

Jak předcházet zánětu dásní?

Národní zdravotnický informační portál doporučuje osvojit si důsledné návyky ústní hygieny a pravidelně si čistit zuby, používat zubní nit a mezizubní kartáčky. Kromě toho byste také měli pravidelně docházet na profesionální čištění zubů pro odstranění zubního kamene. Dodatečně můžete k prevenci používat ústní vodu, která vám pomůže zbavit se složitě odstranitelných bakterií v plaku nacházejících se v mezizubních prostorech.

Čaj

Čajové pytlíky mohou být použity jako obklady k úlevě od bolesti dásní. Černý čaj má antibakteriální vlastnosti, zatímco bílý, mátový, heřmánkový a zelený čaj mají protizánětlivé účinky. Jednoduše si čaj uvařte, zchlaďte ho v lednici a přikládejte na dásně.

Horká slaná voda

Výplach z podomácku připravené horké slané vody může zmírnit zánět dásní, ulevit od bolesti a snížit množství bakterií v ústní dutině. Přidejte jednu čajovou lžičku soli do horké vody, vykloktejte si a vyplivněte.

Jedlá soda rozpuštěná ve vodě

Tento léčivý přípravek může být použit k vyplachování a čištění zubů a linie dásně za účelem usnadnění neutralizace kyselin, které dráždí tkáň dásně.

Aloe vera gel

K úlevě od krvácení a otokům používejte aloe vera gel, který je bezpečný k požití.

Ústní voda obsahující olej čajovníku

Čajovník je známý pro své antibakteriální vlastnosti a v několika studiích bylo prokázáno, že snižuje množství nebezpečných bakterií v ústní dutině. Do hrnku horké vody přidejte tři kapky oleje čajovníku, 30 sekund si vykloktejte a poté vyplivněte. Nezapomeňte roztok zředit, neboť vysoké koncentrace oleje mohou způsobit alergické reakce.

Šalvějová ústní voda

Výzkum prokázal, že šalvěj má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti a dokáže snížit počet bakterií, které způsobují zubní plak. Šalvějovou ústní vodu si vyrobíte tak, že přidáte dvě lžíce čerstvé šalvěje nebo jednu lžíci sušené šalvěje do vařící vody. Tu poté ohříváte 10 minut, zcedíte a necháte vychladnout.

Nepoužívejte žádné z výše zmíněných domácích léků, pokud máte alergii na jakoukoliv z jejich přísad.

Jaké výrobky určené k péči o dáseň zabírají na zánět dásní

Kromě domácích léků můžete k ochraně proti zánětu dásní užívat různé antibakteriální žvýkačky z nabídky výrobků určených k péči o dáseň.

Antibakteriální ústní voda a zubní pasta

Když si budete dvakrát denně čistit zuby antibakteriální zubní pastou a vyplachovat si ústa antibakteriální ústní vodou, pomůže vám to v boji se zánětem dásní. Je to dáno tím, že plak, který je hlavní příčinou zánětu dásní, je ve skutečnosti typ bakterie.

Nezapomeňte na to, že některé antibakteriální ústní vody lze používat jen po omezenou dobu, takže si zkontrolujte pokyny k užívání a doporučení k bezpečnému užívání.

Zánět dásní lze v raném stádiu zvrátit, takže je důležité ho nepodcenit a okamžitě se mu věnovat. Používejte zmíněné domácí léčivé přípravky nebo zvažte dostupná léčiva na bolest pro dočasnou úlevu od nepříjemných projevů zánětu dásní a co nejdříve vyhledejte odbornou pomoc.

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní