Jak bojovat proti zánětu dásní ve třech snadných krocích

Žena, která se dotýká obou tváří, ve tváři má bolestný výraz.

Přečtení tohoto článku vám zabere 5 minut.

Pozorujete krvácení, když si čistíte zuby, trápí vás často zápach z úst nebo pachuť v ústech? Jsou vaše dásně červené, oteklé a citlivé? Podle webu Americké dentální asociace (ADA) jsou to všechno příznaky zánětu dásní, což je rané stadium onemocnění dásní. Gingivitida začíná, když se bakteriální plak hromadí kolem dásňového žlábku, což způsobuje zánět dásní. Ale nebojte se; je to léčitelné. Pokud chcete vědět, jak bojovat se zánětem dásní, následujte tyto tři kroky: čištění zubním kartáčkem, používání mezizubních pomůcek a profesionální čištění.

Správné čištění zubů

Vaše návyky při čištění zubů mohou vypadat bez chyby, ale vždy je co zlepšovat. Váš první krok v boji proti zánětu dásní začíná následovně. Použijte kartáček s měkkými vlákny, dostatečně malý, aby se dostal do těžko dostupných míst. Pro správné čištění zubů umístěte zubní kartáček pod úhlem 45 stupňů k dásňovému žlábku a používejte krátké, jemné tahy tam a zpět na každý zub, celkem čistěte zuby nejméně dvě minuty. Čistěte si zuby pečlivě, abyste nevynechali žádnou oblast. Vyčistěte vnější povrchy horních zubů a poté přejděte na vnější povrchy dolních zubů. Dále vyčistěte vnitřní povrchy horních zubů a poté totéž u dolních zubů. Žvýkací plošky zubů si čistěte jako poslední a případné si vyčistěte i jazyk.

Vyhoďte staré a opotřebované zubní kartáčky, které mohou obsahovat bakterie. Roztřepená vlákna také nevyčistí dostatečně. Zeptejte se svého zubního lékaře, která zubní pasta je pro vás vhodná; existují produkty, které uspokojí vaše nároky. Zatímco většina zubních past má specifické složení pro prevenci zubního kazu, jiné pečují o zuby, které jsou náchylnější k podráždění spojenému s onemocněním dásní nebo citlivostí zubů.

Správné používání zubní nitě

Zubní nit čistí plak z oblastí, kam se váš zubní kartáček nedostane – mezi zuby a pod dásně, podle ADA. To je důvod, proč je používání zubní nitě klíčovým faktorem v prevenci zánětu dásní.

Zubní nit používejte jednou denně, ideálně před spaním, když už máte za sebou všechna jídla dne. Omotejte dostatečně dlouhý kus nitě (asi 45 cm) kolem prostředníčku každé ruky. Držte nit pevně mezi palci a ukazováčky a vsuňte ji mezi každý zub tak, že kolem každého zubu vytvoříte tvar C pomocí tlaku a tahu a poté pohybem nahoru a dolů. Přeneste nit přes dásně mezi zuby a proveďte stejný postup na druhé straně. Nit budete muset ohnout kolem každého zubu, aby mohla jít pod dásně, a poté, co si otřete obě strany zubů nití, posuňte nit dolů, aby bylo možné použít čistou oblast k čištění dalších zubů.

Dávejte pozor, abyste nit netlačili násilím, a postupujte ústy přes čisté části tak, abyste nepřenášeli bakterie ze zubu na zub. Se zubní nití pracujte pomalu, pohybem tam a zpět. Pokud máte potíže, požádejte svého zubního lékaře nebo dentální hygienistku o doporučení; existují voskované a nevoskované varianty, užitečné jsou flosspicky (držáky na nitě), pokud bojujete s navíjením a uchopením nitě.

Profesionální čištění zubů

Když plak ze zubů důkladně nevyčistíte kartáčkem a nití, ztvrdne na zubní kámen. Dochází k nahromadění zubního kamene a plak přilne k zubnímu kameni, což vede ke zvýšení bakteriálních toxinů a může způsobit, že zánět dásní přejde do závažnějších forem onemocnění dásní, jako je parodontitida.

Profesionální čištění je nejlepší způsob, jak odstranit zubní kámen. Profesionální čištění může zvrátit další rozvoj onemocnění dásní. To může zahrnovat scaling, který představuje odstranění ztvrdlého plaku (zubního kamene); a root planing, který se používá k vyhlazení kořene k podpoře hojení po odstranění plaku a zubního kamene. Mnoha lidem stačí preventivní čištění dvakrát ročně, ale váš zubní lékař vám může pomoci stanovit rozvrh, který vám nejlépe vyhovuje.

Čím dříve začnete, tím lépe. Znalost jak bojovat se zánětem dásní vám nyní zajistí zdravá ústa bez obav z onemocnění dásní v budoucnu.

Sdílet tento článek

Jak bojovat proti zánětu dásní ve třech snadných krocích

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní