Může zánět dásní oslabit váš imunitní systém?

Mladá žena se s nepříjemnými pocity dotýká tváře a zdá se, že má bolesti zubů nebo čelistí.

Přečtení tohoto článku vám zabere 6 minut.

Gingivitida neboli zánět dásní patří k vůbec nejrozšířenějším onemocněním ústní dutiny v dospělé populaci. Potýká se s ním až 90% dospělých. Jedná se infekci způsobenou bakteriemi obsaženými v zubním plaku, který se usazuje na zubech, v mezizubních prostorech a podél linie dásní. Pokud se zubní plak neodstraňuje, přetvoří se v zubní kámen, na který už je běžný kartáček s pastou krátký. Bakterie obsažené v plaku a zubním kameni poté napadnou dáseň a tělo na něj zareaguje zánětem.

Tato raná fáze onemocnění se označuje jako akutní zánět dásní. Server Noother.cz uvádí, že ho způsobuje právě nedůsledná ústní hygiena a při správném čištění mezizubních prostor zubní nití a mezizubním kartáčkem by měl odeznít zhruba do 3 týdnů. Pokud se zánět neléčí, rozvine se ve chronický zánět dásní, který se vyznačuje úbytkem dásní a jejich krvácením. Nakonec se zánět může rozšířit dál až na čelistní kost a vyvolat parodontitidu (lidově paradentózu). Toto závažné onemocnění se léčí už jen velice těžko a může vést až k nenávratnému poškození závěsného aparátu zubů a a následnému vypadávání zubů.

Jak ovlivňuje onemocnění dásní imunitní systém?

Bakterie v ústní dutině jsou jako časovaná bomba. Pokud s nimi nezatočíte, dřív nebo později přinese do vaší ústní dutiny pěknou zkázu. Zánět dásní bývá většinou prvním varovným signálem, že poměr prospěšných a škodlivých bakterií ve vaší ústní dutině není v rovnováze. V důsledku toho, že je imunitní systém zaměstnán bojem s bakteriemi v ústech, nemůže se naplno věnovat ochraně ostatních orgánů a ty jsou tudíž vystaveny zvýšenému riziku. Bakterie mohou z úst doputovat krevním oběhem do odlehlých částí těla a pokračovat zde ve své škodlivé činnosti. Zubní lékař Robert Vondruška uvádí pro server Vitalia.cz, že „tyto škodlivé mikroorganismy a jejich produkty se tak mohou dále podílet na vzniku aterosklerózy, infarktu nebo poškození srdečních chlopní.“ Podle Vondrušky mohou bakterie zvýšit i riziko vzniku mozkové mrtvice či onemocnění plic a mít negativní dopady na různá kožní a oční onemocnění.

Jak posílit zdraví dásní a tím i imunitní systém?

Existuje spousta způsobů, jak udržovat dásně zdravé a zároveň posilovat svůj imunitní systém. Níže uvádíme výčet těch nejúčinnějších metod, jak si držet bakterie od těla a vyhnout se tak onemocněním dásní:

Přestaňte kouřit – Pokud kouříte, měli byste tento nebezpečný zlozvyk pověsit na hřebík. Server Koureni-zabiji.cz upozorňuje na to, že toxické látky z cigaretového kouře zeslabují antibakteriální účinky slin a podporují množení škodlivých anaerobních bakterií. V důsledku toho jsou ústa kuřáků náchylnější k zánětu dásní, zubnímu kazu a mnoha dalším onemocněním.

Osvojte si správné návyky ústní hygieny – Čistěte si zuby alespoň dvakrát denně pastou s obsahem fluoridu. Zubní pasta meridol® PARODONT EXPERT obsahuje vyšší* koncentraci složek, které pomáhají bojovat s bakteriemi, a tím pomáhá zvyšovat odolnost dásní před problémy dásní. K čištění mezizubních prostor používejte zubní nit nebo mezizubní kartáček a po čištění si vyplachujte ústa antibakteriální ústní vodou.

Posilujte imunitní systém – Jezte zdravé potraviny (pro zdravé dásně jsou nejužitečnější vitaminy A, C a D), pravidelně sportujte, pijte dostatečné množství vody (smývá plak ze zubů) a dopřávejte si alespoň 8 hodin spánku, abyste posílili obranné mechanismy vašeho těla.

Choďte na pravidelné prohlídky - Důsledná ústní hygiena a zdravá životospráva představují základní kroky k udržení ústní dutiny zdravé. Nikdy vám však nemohou zaručit stoprocentní ochranu před zánětem dásní, zubním kazem nebo jiným onemocněním. Proto je nesmírně důležité, abyste pravidelně navštěvovali svého zubního lékaře a absolvovali zubní prohlídky. Kromě toho, že vám zubař prohlédne ústa a zjistí, zda je v nich vše v pořádku, může vám poradit, jak zdokonalit techniku čištění zubů či přizpůsobit svůj jídelníček, popřípadě vám doporučí navštívit dentální hygienistku. Společnými silami dosáhnete maximální ochrany vaší ústní dutiny, obrníte svůj imunitní systém před nežádoucími bakteriemi a dáte zánětu dásní jasně najevo, že na vaše dásně si nepřijde.
*oproti zubní pastě meridol® ochrana dásní

Sdílet tento článek

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní