Pět věcí, které můžete dělat, když vám krvácejí dásně

Detailní záběr na krvácející dásně a zuby, možné příznaky parodontitidy.

Přečtení tohoto článku vám zabere 5 minut.

Čistíte si zuby a všímáte si červeného zbarvení, když vyplivnete zubní pastu? Při používání zubní nitě můžete zaznamenat krvácení. Ačkoliv se malé množství krve nemusí zdát jako velký problém, pokud vaše dásně trvale krvácejí, neměli byste to ignorovat. Krvácení dásní se může objevit z mnoha důvodů, od gingivitidy až po vedlejší účinek těhotenství. Změna péče o ústní dutinu může také způsobit zpočátku krvácení dásní. Níže naleznete, co můžete udělat, pokud si krvácení všimnete.

Zlepšete péči o ústní dutinu

Hlavní příčinou krvácení dásní je hromadění plaku podél dásňového žlábku. Když plak neodstraníte včas, ztvrdne na zubní kámen, zmineralizovaný materiál, na který přilne další plak a nadále dráždí dásně, což způsobuje jejich krvácení a může přejít do pokročilejších forem onemocnění dásní. Nejlepší způsob, jak snížit hromadění plaku a riziko krvácení dásní, je zlepšit péči o ústní dutinu.

Nezapomeňte si dvakrát denně čistit zuby pomocí fluoridové zubní pasty. Alespoň jednou denně použijte zubní nit; krvácení dásní může být někdy zastaveno pravidelným používáním zubní nitě. A samozřejmě je také nutné pravidelně navštěvovat svého zubního lékaře – nejen když máte problém nebo obavy –, abyste si udrželi ústa v nejlepší kondici.

Zkontrolujte si pomůcky ústní hygieny

Přestože si pravidelně čistíte zuby zubním kartáčkem a nití a chodíte pravidelně na zubní prohlídku, vaše pomůcky pro péči o ústní hygienu mohou být příčinou krvácení dásní. I když by se mohlo zdát, že zubní kartáček se středními nebo tvrdými vlákny čistí vaše zuby a dásně hlouběji a důkladněji, tvrdší vlákna obvykle způsobují pouze podráždění – což může být důvod, proč vaše dásně krvácejí. Zubní lékaři doporučují používat zubní kartáček s měkkými vlákny, který vaše zuby a dásně důkladně vyčistí bez podráždění.

V některých případech to nemusí být pomůcky, které způsobují krvácení, ale způsob, jakým je používáte. Pokud jste si již odvykli používat zubní nit, začněte ji znovu používat. U okraje dásní můžete vidět trochu krve, a proto nezapomínejte zubní nit používat šetrně a netlačte ji příliš silně na zuby a dásně.

Dodržujte zdravou stravu

To, co jíte a kdy to jíte, také hraje roli v tom, aby vaše dásně nekrvácely. Potraviny, které obsahují hodně cukru nebo jednoduchých sacharidů, zvyšují riziko problémů se zuby a dásněmi, protože cukr vytváří ideální prostředí pro tvorbu plaku. Přejděte ke stravě s nižším obsahem cukru a vysokým obsahem nezbytných živin obsažených v potravinách, jako je zelenina. Sladkosti si ze života nemusíte vymazat, ale nezapomeňte je jíst s mírou a čistěte si po těchto svačinkách zuby, aby se cukr nestihl usadit.

Popřemýšlejte o svých lécích

Některé léky také zvyšují pravděpodobnost, že vaše dásně budou krvácet. Některé volně prodejné léky proti bolesti, jako je aspirin, ředí krev, a proto mohou zvýšit krvácení. Je také možné, že léky na předpis způsobí krvácení dásní. Pokud tomu tak je, může vám praktický lékař předepsat jinou dávku nebo úplně jiný lék. Vždy se poraďte se svým praktickým lékařem, pokud si myslíte, že lék způsobuje nežádoucí účinky, i když se zdají mírné.

Navštivte svého zubního lékaře

Pokud změna návyků péče o ústní dutinu, úprava léků a dodržování zdravé stravy nepomůže zastavit krvácení dásní, dalším krokem by měla být schůzka se zubním lékařem. Prohlédne vaše zuby a dásně a určí, zda nemáte vážnější stav, například pokročilé onemocnění dásní. Váš zubní lékař může také provést rentgen zubů a dásní. Pokud se domnívá, že je nutná léčba, jako je hloubkové čištění nebo parodontologická chirurgie, pravděpodobně navštívíte parodontologa, který se specializuje na léčbu onemocnění dásní.

V některých případech není krvácení dásní žádným problémem, ale v některých případech může vyžadovat profesionální ošetření. Při správné diagnóze a osobní péči se krvácení dásní může stát minulostí.

Vše o zdraví dásní