Onemocnění dásní a cukrovka

Osoba s diabetem používá glukometr k měření hladiny cukru v krvi.

Přečtení tohoto článku vám zabere 8 minut.

Onemocnění dásní patří k nejčastějším neduhům ústní dutiny. Napadení ústní dutiny bakteriemi obsaženými v zubním plaku a na povrchu zubního kamene není sice nic neobvyklého a výsledný zánět dásní v počáteční fázi ještě nemusí sám o sobě znamenat žádnou katastrofu. Pokud se však zánět neléčí, může postupovat a napadnout závěsný aparát zubu. Ten se označuje jako parodontitida (lidově paradentóza). Toto onemocnění už je mnohem závažnější a může vést až k vypadávání zubů v důsledku úbytku dásně a čelistní kosti. Proto byste před onemocněními dásní měli být na pozoru, a to tím spíš, pokud máte zároveň cukrovku.

Jak může onemocnění dásní souviset s cukrovkou?

Cukrovka neboli diabetes s sebou přináší řadu vedlejších zdravotních komplikací a bohužel nepříznivě ovlivňuje i průběh onemocnění ústní dutiny. Je to dáno tím, že zanícená tkáň dásní otevírá bakteriím obsaženým v plaku cestu do celého těla prostřednictvím krevního oběhu. Závažnějším projevům onemocnění ústní dutiny přitom čelí jak pacienti s cukrovkou prvního, tak druhého typu. U pacientů s cukrovkou prvního typu mívá onemocnění dásní zpravidla těžší průběh. Pacienti, kteří trpí cukrovkou druhého typu, jsou zase až třikrát náchylnější k onemocněním ústní dutiny. Vysoká hladina cukru v krvi, která sužuje pacienty s diabetem 2. typu, totiž zvyšuje i množství glukózy v prokrvených dásních a slinách. Ta se přeměňuje na kyseliny, které naleptávají sklovinu a vedou ke vzniku zubního kazu.

Typy onemocnění ústní dutiny spojené s cukrovkou

Pacienti s diabetem se nejčastěji potýkají s již zmíněným zánětem dásní. Způsobují ho bakterie obsažené v nahromaděném plaku a zubním kameni na zubech a podél linie dásní. Projevuje se zarudlými, nateklými a často i krvácejícími dásněmi a zápachem z úst. Nejefektivnější způsob, jak zánětu čelit, je pomocí důsledné ústní hygieny. Ta spočívá ve správném čištění zubů, používání zubní nitěa vyplachování úst ústní vodou.

Pokud se zánět neléčí, může se rozvinout v závažnější formu onemocnění dásní – parodontitidu. V té už se zánět rozšiřuje z dásně na čelistní kost a postupně nahlodává její hmotu. Ačkoliv je tento proces nezvratný, v rané fázi lze ještě průběh onemocnění do určité míry zastavit. Pokud se tak ovšem nestane, v důsledku úbytku kostní hmoty zuby ztrácejí svou oporu a v konečné fázi onemocnění vypadávají. Parodontitida se projevuje zvýšenými otoky, zarudnutím, krvácením dásní a jejím úbytkem. V rané fázi se léči hloubkovým čištěním, pomocí něhož se z dásní odstraňují usazeniny bakterií. V pokročilé fázi onemocnění se musí přistoupit k dlahování kosti a použití preparátu, který dokáže regenerovat kost, popřípadě k parodontologické chirurgii či laserové terapii.

V ústní dutině diabetiků se rovněž častěji rozvíjí kandidóza neboli moučnivka. Jedná se o kvasinkovou infekci, která se projevuje bílými skvrnami na vnitřní sliznici tváří, patře a jazyku. Skvrny mohou být bolestivé a při odstranění povlaku krvácejí. Často ji také doprovázet sucho v ústech a bolest v krku. S moučnivkou v mírné formě si většinou poradí náš imunitní systém a není ji potřeba léčit. Její závažnější forma se léčí pomocí ústní vody, pastilek nebo antifungálních přípravků.

Diabetici se také častěji potýkají se suchem v ústech a syndromem pálení v ústech.. První z těchto potíží způsobuje nedostatek slin v důsledku snížené produkce slinných žláz a může vést ke zvýšenému výskytu zubního kazu, zánětu i syndromu pálení v ústech, který se projevuje nepříjemným pálením jazyka, rtů a sliznice ústní dutiny.

Pokud trpíte jedním z typů cukrovky, onemocnění ústní dutiny si nejlépe udržíte od těla, když budete udržovat správnou ústní hygienu, důsledně pozorovat svou ústní dutinu pro jakékoliv znaky onemocnění a pravidelně navštěvovat zubního lékaře, a to minimálně dvakrát do roka, jak doporučuje server Mojezdravi.cz.

Jak je onemocnění dásní diagnostikováno?

Zánět dásní dokáže zubní lékař rozpoznat už pouhým pohledem do vašich úst, nicméně pro přesnější zjištění rozsahu zánětu musí provést test krvácivosti dásní.

U onemocnění parodontu je potřeba pořídit rentgenové snímky, aby bylo možné zjistit rozsah zasažení čelistní kosti. K určení závažnosti parodontitidy se rovněž používá tzv. základní vyšetření parodontu, které spočívá ve změření úbytku dásní s pomocí sondy s kulatým koncem a následném zaznamenání. Méně závažná onemocnění dásní zubní lékař jednoduše rozpozná podle vašich příznaků a následně vám doporučí vhodnou léčbu.

Jak se léčí onemocnění dásní?

Váš zubní lékař zvolí vhodný postup léčby v závislosti na vašem věku, příznacích, zdravotním stavu a samozřejmě na závažnosti daného onemocnění. Mezi možné léčebné metody onemocnění dásní se mimo jiné řadí:

  • odstranění zubního kamene a plaku – Toto ošetření provádí zpravidla zubní hygienistka či hygienista, ale v urgentních případech ho může provést i zubní lékař. Pokud už zánět postoupil dále, přistoupí hygienistka či hygienistak samotnému čištění parodontálních chobotů s pomocí rotačních kartáčků s leštící pastou, použije air polishing, ojediněle i ultrazvuk.
  • léčba pomocí antibiotik – V případě, že se bakterie udržují v parodontálních chobotech i po odborném čištění, váš zubař vám po mikrobiologickém vyšetření (prováděné pomocí PCR testu) předepíše vhodná antibiotika podle bakterií, které zánět způsobují.
  • parodontologická chirurgie – Nejzazším řešením pokročilého stádia parodontitidy je chirurgický zákrok, který zpravidla spočívá v lalokové operaci čili čištění krčků zubů po odklopení dásní a regenerační obnově čelistní kosti.

Jak se vyhnout onemocněním dásní

Pokud se u vás rozvinul jeden z typů cukrovky, měli byste být před onemocněními dásní obzvlášť na pozoru, neboť jste k nim více náchylní a tato onemocnění u vás mohou mít závažnější průběh. Ten nejdůležitější a zároveň nejefektivnější způsob, jak chránit své dásně, je pomocí důsledné ústní hygieny. Níže si můžete přečíst několik tipů, jak udržovat své dásně zdravé a vyhnout se tak dlouhodobé, nepříjemné a nákladné léčbě onemocnění dásní:

  • čištění zubů kvalitním zubním i mezizubním kartáčkem alespoň dvakrát denně
  • používání vhodné zubní pasty (např. zubní pasty meridol® PARODONT EXPERT)
  • používání ústní vody (jako je ústní voda meridol® Complete Care pro krvácející dásně)
  • časté měření hladiny cukru v krvi
  • pravidelná návštěva zubního lékaře (alespoň dvakrát do roka)
  • omezení konzumace potravin s vyšším obsahem cukru
  • čištění zubní protézy

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní