Vředy v ústech a další příčiny problémů na sliznicích úst

Mladá žena přitiskne prst na opar na spodním rtu.

Přečtení tohoto článku vám zabere 8 minut.

Nejčastější problémy ústní dutiny

Pokud se objeví vředy nebo léze v ústech, může to být velmi nepříjemné!  Vředy v ústech nejsou neobvyklé a mohou vzniknout z mnoha benigních příčin. V některých případech však mohou být příznakem vážného onemocnění nebo problému. Tento článek se zabývá několika příčinami problémů na sliznicích v ústech.

Pokud vás bolí ústní patro nebo máte vředy či léze v ústech, můžete mít například některý z těchto problémů:

  1. Popáleniny
  2. Bolestivé otoky na ústním patře jsou někdy jen popáleniny nebo zranění způsobená konzumací příliš kořeněných nebo horkých jídel. Tento jev je známý jako „pizzové patro“, protože čerstvé, horké plátky pizzy jsou častou příčinou podráždění této části úst. Pizza však není jediné jídlo, které vám může spálit patro; jakékoli horké jídlo a horké nápoje, jako je káva nebo čaj, mohou vést k podobným popáleninám. Popálené patro se obvykle samo zahojí během tří až sedmi dnů. Abyste mezitím zmírnili toto nepohodlí v ústech, držte se měkké stravy a studených nápojů. Pokud je bolest závažná, může váš zubní lékař doporučit použití ústní vody, aby se zmírnilo nepohodlí, zatímco se vaše ústa hojí. Výplachy zahrnují použití teplé slané vodou nebo volně prodejné ústní vody nebo výplachy na předpis. Pokud je oblast stále bolavá i po sedmi dnech, neváhejte navštívit svého zubního lékaře.

  3. Afty
  4. Afty se často objevují na vnitřní straně tváří a jazyka, ale nebuďte překvapeni, když je cítíte na patře. Zatímco příčiny nebo etiologie aftů jsou často neznámé, existují některé známé spouštěče. Patří mezi ně stres, hormonální změny, imunitní nebo nutriční nedostatky nebo fyzické trauma. Existují různé varianty aftů, jako například:

    Drobné afty. Jedná se o nejběžnější typ aftu. Tyto léze jsou malé a jsou obvykle menší než 1 centimetr v průměru. Léčí se během týdne nebo dvou a obvykle nezpůsobují žádné jizvy. Velké afty. Jedná se o závažnější typ aftu, ale naštěstí nejsou tak časté jako menší typ. Vředy jsou obvykle větší než 1 centimetr v průměru. Kromě toho, že jsou širší, mohou být také hlubší než menší afty. Velké afty mohou být velmi bolestivé. Když se uzdraví, což může trvat šest týdnů nebo déle, mohou za sebou zanechat rozsáhlé jizvy.

    Herpetiformní afty. Tyto neobvyklé afty postihují velmi málo lidí. Navzdory jejich názvu je herpes virus nezpůsobuje. Tyto afty se skládají ze shluků 10 až 100 vředů a tyto shluky malých lézí se někdy mohou sloučit do jedné velké afty. Přesto se obvykle zahojí asi za týden a nezpůsobují jizvy.

    Obecně platí, že průměrný člověk dostane jeden až tři vředy současně, ale v závislosti na vašem zdravotním stavu, se vám může vyvinout deset nebo více vředů najednou. Pokud nemáte co do činění s velkým aftem, tyto často se opakující vředy obvykle bolí něco málo přes týden a mohou trvat 7–10 dní. Pokud máte vředy, které jsou stále přítomné po dvou týdnech, měli byste navštívit svého zubního lékaře nebo praktického lékaře, aby potvrdil diagnózu a doporučil léčbu, která vám pomůže cítit se lépe nebo v některých případech zmírnit závažnost nebo trvání vředů. V závažných případech může váš praktický lékař předepsat kortikosteroidy ke snížení zánětu nebo předepsat lokální anestetikum, jako je lidokain, ke snížení bolesti. Zatímco čekáte, až se vaše ústa zahojí, konzumujte nekořeněná jídla, abyste se vyhnuli podráždění vředů..

  5. Opary
  6. Vředy v ústech – zejména ty, které se hned nevyřeší – mohou být nakonec opary, které jsou poměrně časté. Jsou to chronické vředy způsobené virem herpes simplex, který se nachází na rtech a tvrdém patře. Podle Americké akademie otolaryngologie se tyto vředy projevují jako bolestivé puchýře naplněné tekutinou; puchýře později prasknou a překryjí se jako méně bolestivé léze.

    Opary se obvykle stanou tvrdšími do čtyř dnů od prvního výskytu a zcela se zahojí po osmi až 10 dnech. Nedotýkejte se jich, stejně jako u jakéhokoli strupu. Před fází strupu jsou tyto léze vysoce nakažlivé. Virus zůstává latentní (skrytý) ve vašem těle a může se aktivovat při stresu, při hormonálních změnách, na slunci nebo ve větru nebo při traumatu. Pokud vředy nezmizí samy, obraťte se na vašeho praktického nebo zubního lékaře.

  7. Rakovina ústní dutiny
  8. Přestože je většina vředů v ústech neškodná, ne všechny je lepší nechat být. Podle Americké dentální asociace existují dvě kategorie rakoviny dutiny ústní – ty, které se vyskytují v ústech a kolem nich, a ty, které souvisí spíše s oblastí krku (oropharynx). Pokud máte vřed na patře, který se po dvou týdnech nezahojil, navštivte co nejdříve svého zubního nebo praktického lékaře, aby provedl vyšetření. Rakovina dutiny ústní je nejlépe léčitelná, když je zachycena včas, takže je důležité okamžitě upozornit svého zubního lékaře na podezřelé vředy.

Jaké jsou některé další související stavy, které mohou způsobit vředy v ústech?

Některé systémové zdravotní stavy mohou způsobit vyšší výskyt vředů. Váš praktický nebo zubní lékař vás může informovat o možných souvislostech mezi vředy a vašim zdravotním stavem.

Skupina trávicích problémů známá jako zánětlivé onemocnění střev je spojena s afty. Crohnova choroba a ulcerózní kolitida, které způsobují záněty v trávicím traktu, mohou také vyústit v afty v ústech. Gastrointestinální účinky celiakie z ní činí další z mnoha stavů spojených s afty. Lidé s celiakií mají citlivost na lepek, protein nacházející se v pšenici, žitu, ječmeni a dalších obilovinách. Jejich neschopnost absorbovat tento protein může být příčinou problémů dutiny ústní.

Nemoci, které napadají imunitní systém, také často způsobují afty. U lidí žijících s HIV se často v důsledku oslabené imunity vyvinou vředy a další zdravotní problémy ústní dutiny. Potíže s jídlem a mluvením, které mohou způsobit vředy, mohou ztížit užívání léků a udržení správné výživy.

Lupus a Behcetova choroba jsou také stavy spojené s vředy. Toto vzácné autoimunitní onemocnění způsobuje zánět v celém těle a postižena mohou být i ústa.

Jak mohu ošetřit bolavé místo?

Většina aftů v ústech se časem sama zahojí. Nicméně, zatímco se vaše ústa hojí, existuje několik věcí, které můžete udělat, abyste zmírnili bolest a zabránili dalšímu podráždění. Podle Americké dentální asociace mohou výplachy slanou vodou nebo jedlou sodou zmírnit vaše nepohodlí. Existují také volně prodejná lokální anestetika, která poskytují úlevu. V některých případech může váš zubní lékař předepsat antivirotikum.

Jaké jsou další způsoby, jak urychlit hojení?

Existuje několik tipů na domácí léčbu aftů a oparů, které mohou pomoci zmírnit nepohodlí během procesu hojení.

Zatímco se vaše afty nebo opary hojí, snažte se vyhýbat všem jídlům nebo nápojům, které by je mohly dále dráždit. Některé z potravin, nápojů a dalších věcí, kterým je třeba se vyhnout, jsou:

Křupavá jídla, jako chipsy nebo toasty

Kyselé ovoce, jako jsou citrusy nebo rajčata

Slané krekry nebo preclíky

Kořeněná jídla nebo feferonky

Velmi horké nápoje, jako je čaj nebo káva

Alkohol

Tabákové výrobky

I když mnoho potravin může dráždit vředy v ústech, nebojte se – stále je toho hodně, co můžete jíst! Místo dráždivých potravin se rozhodněte pro měkká, nevýrazná jídla. Jogurt, bramborová kaše a pudink jsou jen některé příklady. Váš zubní nebo praktický lékař vám může doporučit jiné vhodné potraviny, které byste měli během této doby jíst.

Dietní změny nejsou jediným způsobem, jak zmírnit nepohodlí spojené s těmito vředy. Led je další snadný domácí prostředek, který můžete vyzkoušet, když máte bolestivé vředy v ústech. Mayo Clinic doporučuje nechat ledové kousky pomalu rozpouštět na lézích, aby pomohly zmírnit bolest a otoky.

Pokud trpíte opakujícími se afty, zkuste identifikovat jejich spouštěče v ústech, jako jsou kyselá jídla nebo stres, abyste jim mohli lépe předcházet.

Pokud máte v ústech vředy, nepředpokládejte to nejhorší. Jen se uklidněte a vyhněte se jejich podráždění. Většina vředů sama odezní, ale pokud se nějaké vředy související s ústní dutinou nezahojí do dvou týdnů, navštivte svého zubního nebo praktického lékaře. Někdy jsou problémy v ústech asymptomatické, takže pravidelné prohlídky, včetně vyšetření hlavy a krku, jsou základním preventivním opatřením k udržení vašeho zdraví.

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní