Výrůstky, puchýře a bílé dásně – příčiny a léčba

Kontrola dásní nervózním nebo úzkostným gestem s důrazem na ústa.

Přečtení tohoto článku vám zabere 6 minut.

Na dásni se mi objevil bílý puchýřek nebo malá ranka. Mám mít obavy?

Čas od času se na dásni mohou objevit bílé puchýřky, rány a skvrny, které mohou způsobovat nepohodu a bolest v různých intenzitách, ale měli bychom si kvůli nim dělat starosti? Příčin bílých dásní, výrůstků a puchýřů, existuje několik a sahají od zcela neškodných až po závažné. V tomto článku se dočtete, co způsobuje bílé dásně a puchýře na dásni a kdy je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Co způsobuje puchýře na dásních?

Existuje několik příčin vzniku bílých teček, ran a skvrn, které mohou vytvářet dojem bílých dásní. Řadí se mezi ně:

Afty

Mezi nejčastější příčiny vzniku bílých skvrn na dásni patří afty. Často mají uprostřed bílou či žlutou skvrnu, kterou obklopuje rudý otok. Afty doprovází štiplavá bolest, která se zhoršuje při konzumaci jídla a pití, obzvláště, když jde o kyselé potraviny či nápoje.

Moučnivka

Další častou příčinou bílých dásní je rozšíření kvasinky candida v ústní dutině, které se lidově přezdívá moučnivka. Moučnivka se projevuje bílými povlaky na jazyku, na patře či vnitřku tváří. Ty bývají lehce vystouplé a může je doprovázet sucho v ústech, lehké krvácení nebo bolest v krku. Pokud máte podezření, že máte moučnivku, měli byste navštívit svého praktického nebo zubního lékaře.

Orální lichen planus

Orální lichen planus je chronické zánětlivé onemocnění, které se může projevit krajkovitým bílým povlakem dásní a dalších membrán sliznice v ústní dutině. I když vám tyto bílé skvrny nemusí samy o sobě způsobovat žádné nepříjemnosti, mohou se rozvinout v rudé, vystouplé formace či otevřené rány. Ty už mohou způsobovat bolest a mohou je doprovázet i další příznaky. V tu chvíli je nutné, aby vás vyšetřil váš lékař či zubní lékař.

Leukoplakie

Leukoplakie je onemocnění, které se projevuje malými bílými plochami připomínajícími na první pohled bílé dásně a postihuje vnitřní stranu tváří, spodinu ústní a jazyk. Mohou časem ztvrdnout a nelze je setřít. U některých případů leukoplakie, jako je erytroplakie, při níž se objevují v ústní dutině bílé formace uvnitř červených ploch, je nutné vyloučit riziko vzniku rakoviny pomocí biopsie. Pokud ve vaší ústní dutině zpozorujete jakékoli z těchto formací, vyhledejte lékařskou pomoc.

Úrazy a tření

Zubní lékaři varují, že špatně sedící rovnátka, kousání sliznice a ostré zuby či výplně mohou způsobovat frikční keratózu, která vede k bílým dásním či bílým skvrnám v ústní dutině.

Chemické podráždění

Kouření většinou přispívá k tvorbě bílých dásní ve formě povlaku či výrostků.

Jak se léčí puchýřky na dásních?

To záleží na příčině vzniku těchto puchýřků a na tom, zda se jedná o puchýř, skvrnu, ránu či na rozsahu těchto bílých útvarů na dásni. Možné příčiny a léčebné postupy jsou uvedeny níže.

Afty

Pokud se jedná o aft, měl by sám zmizet do jednoho týdne. K urychlení vyléčení aftu si doma vyplachujte ústa slanou vodou a vyhýbejte se pálivým a kyselým jídlům s vysokým obsahem cukrů. Závažné afty může být nutné léčit, a to vyplachováním úst, užíváním topických přípravků a léků zmírňujících bolest a zánět v ústní dutině. Pokud bílý puchýřek nezmizí, navštivte svého zubního lékaře, který vám předepíše steroidy, speciální roztoky či gely nebo ve vážných případech použije topické sloučeniny ke kauteriazci a překrytí aftu krycí pastou.

Moučnivka

K léčbě moučnivky se většinou používají antifungální léky jako jsou tablety, ústní vody, pastilky či ústní antifungální přípravky, které dokaží eliminovat kandidázu. Vyplachování úst horkou slanou vodou může léčbu urychlit.

Orální lichen planus

Při léčbě orálního lichen planus mohou být použity kortikosteroidy ke zmírnění zánětu. Ty mohou být topicky, ústně či injekčně aplikovatelné. Váš lékař vám může předepsat topické znecitlivující látky ke zmírnění bolesti nebo imunosupresivní léky.

Leukoplakie

Leukoplakii, je nutné podrobně vyšetřit, aby se u ní vyloučilo riziko vzniku rakoviny, a to obzvláště pokud se objevuje na jazyku, spodině ústní a hlasivkách. Váš zubní lékař provede biopsii kvůli rozboru tkáně a je-li to nutné, odstraní ji. To učiní pomocí skalpelu, laseru nebo kryosondy, který zmrazí a zničí buňky leukoplakie. Pokud luekoplakii způsobuje oslabený imunitní systém, může vám váš zubní lékař předepsat antivirové léky.

Jak předcházet vzniku bílých teček, dásní či puchýřů?

  • Pokud pravidelně trpíte neškodnými vřídky v ústech, zvažte používání zubní pasty a ústní vody, které neobsahují laurethsulfát sodný.
  • Dbejte na správnou ústní hygienu – Čistěte si zuby dvakrát denně a jednou denně používejte zubní nit. Používejte jemný kartáček a čistěte zuby zlehka, abyste se vyhnuli podráždění dásně. Čistěte si i jazyk a během čištění si vyplachujte ústa.
  • Pravidelně absolvujte čištění a screeningy u svého zubního lékaře.
  • Domácí péče – Vyhýbejte se stresu, který může snížit účinnost vašeho imunitního systému a přispět ke vzniku onemocnění bílých dásní jako je například leukoplakie.
  • Jezte zdravou, dobře vyváženou stravu a omezte příjem cukru. Cukr přispívá ke vzniku plísně candida v ústní dutině, která způsobuje moučnivku a napomáhá k šíření bílých dásní, jakož i zubního kazu.
  • Omezte kouření a užívání všech tabákových výrobků.

Pokud se ve vaší ústní dutině objeví bílé dásně, puchýřky či rány, zkuste si ústa vyplachovat horkou slanou vodou, čímž snížíte podráždění a vyhubíte bakterie. Pokud se jedná jen o aft, není důvod se strachovat – ten většinou odezní sám. U ostatních onemocnění však může být nutné navštívit zubního lékaře. Pokud bílé zbarvení vašich dásní neustupuje, vyhledejte lékařskou pomoc, aby bylo možné diagnostikovat jejich příčinu a zvolit vhodnou léčbu.

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní