Jak mohou bakterie v ústech souviset s infekčními onemocněními plic?

Žena v bílé ochranné roušce, důraz na oči.

Přečtení tohoto článku vám zabere 4 minuty.

Ačkoliv si to často neuvědomujeme, problémy ústní dutiny se mohou často projevit zdánlivě nesouvisejícími zdravotními potížemi v jiné části těla. Příklady takových onemocnění jsou zápal plic nebo rozedma, které mohou vyvolat bakterie vyskytující se přirozeně v ústní dutině, když se rozšíří do plic. Mezi nepříznivým stavem ústní dutiny a nemocemi dýchacího ústrojí tudíž existuje jasná souvislost.

A nejen to. Server idnes.cz uvádí, že zubní kazy a onemocnění dásní se mohou stát „branou“, skrz kterou mohou všelijaká další onemocnění pronikat do vašeho těla.

Jaké bakterie se vyskytují v ústní dutině?

Naše ústní dutina je domovem pro škodlivé i prospěšné bakterie. Podle článku na serveru ČT24.cz se v jednom mililitru slin nachází až 100 milionů bakterií, kterých je více než 600 druhů. Ty prospěšné napomáhají s trávením a bojují proti škodlivým mikroorganismům. Škodlivé bakterie naopak v ústní dutině tropí neplechu a mohou se rozšířit po celém těle. Dokud je mezi oběma typy mikroorganismů rovnováha, je vše v pořádku. Problém nastává, když se škodlivé bakterie přemnoží a začnou napadat zuby a dáseň. Kolonie těchto bakterií se usazují na zubech v podobě zubního plaku. Pokud se plak neodstraní, mohou bakterie napadnout zub a způsobit kaz nebo se rozvinout v zánět dásní, který se podle článku Národního zdravotní informačního portálu projeví zarudlými, nateklými a citlivými dásněmi. Výsledná infekce se poté může rozšířit až do plic a vyvolat bronchitidu (zánět průdušek), zápal plic a další onemocnění.

Kam až se může dostat infekce z dutiny ústní?

Infekce způsobená zánětem dásní nebo zubním kazem se může krevním oběhem dostat až do srdce, plic či ostatních orgánů v těle. Jak uvádí přednosta kardiochirurgie pražského Institutu klinické a experimentální medicíny Jan Pirk pro server idnes.cz, bakterie ze zubu napadeného kazem mohou doputovat až k srdeční chlopni a způsobit tu zánět či sraženinu, která ucpe cévy a vyvolá infarkt nebo mozkovou mrtvici. Pneumokoky, které se běžně vyskytují v ústní dutině a tvoří součást ústního mikrobiomu se mohou zase při porušení obranného mechanismu sliznice (způsobeného zánětem či poraněním dásní), rozšířit do plic a vyvolat pneumokokový zápal plic. Infekcím z ústní dutiny přitom nejsou zdaleka ohroženy jen srdce a plíce. Infekce může postihnout jakoukoliv část těla, včetně pohlavních orgánů.

Jak vstupují bakterie do našeho těla?

Pokud se do těla nedostanou bakterie otevřenou ranou, vstupují do něho a šíří se dál zpravidla ve dvou fázích, které uvádíme níže:

Vdechnutím – Při dýchání se z úst uvolňují drobné kapičky v podobě aerosolu, ve kterých jsou bakterie obsažené. Aerosolem se přenáší částečky o velikosti do 5 μm. Kapénkami, které se uvolňují při kýchnutí nebo zakašlání, se přenáší částice o velikosti větší než 5 μm. Jak uvádí server zena.aktualne.cz, při jednom kýchnutí se do vzduchu uvolní až 40 tisíc mikroskopických kapiček. Ty potom může kdokoliv v naší bezprostřední vzdálenosti vdechnout.

Krevním oběhem – Při onemocnění dásní dochází k rozkladu tkáně dásní a sliznice a vzniklými mezerami mezi buňkami se dostanou bakterie do krevního oběhu, skrz který se šíří po celém těle a způsobují v něm zánět.

Jak se bránit před škodlivými bakteriemi

IŠíření škodlivých bakterií z ústní dutiny dál do těla nejlépe zabráníte pravidelnou a důslednou ústní hygienou. Přečtěte si několik rad, jak můžete zabránit šíření bakterií v těle a vyhnout se tak závažným zdravotním komplikacím:

  • čistěte si zuby alespoň dvakrát denně pastou s obsahem fluoridu (zubní pasta meridol® PARODONT EXPERT obsahuje vyšší* koncentraci složek, které pomáhají bojovat s bakteriemi, a tím pomáhá zvyšovat odolnost dásní před problémy dásní.)
  • čistěte si mezizubní prostory zubní nití, mezizubním kartáčkem nebo mečíkem s dentální nití
  • choďte na pravidelné kontroly k zubnímu lékaři
  • navštěvujte pravidelně zubní hygienistku

*oproti zubní pastě meridol® ochrana dásní

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní