Může vést kouření k zánětu dásní?

Ruka držící zapálenou cigaretu, důraz na kouření tabáku.

Přečtení tohoto článku vám zabere 5 minut.

Kouření s sebou přináší řadu zdravotních komplikací, se kterými je v dnešní době už velká část veřejnosti dobře obeznámena. Je obecně známo, že kouření snižuje imunitu, ale to, že v důsledku toho ústa kuřáků častěji trpí afty a záněty ústní dutiny už každý neví. Kouření zároveň narušuje chemickou rovnováhu v ústech a tím zvyšuje kazivost zubů. Pokud tedy kouříte, vystavujete svou ústní dutinu zvýšenému riziku onemocnění ústní dutiny a měli byste být před nimi být obzvlášť na pozoru.

Jak škodí kouření dásním?

Server Kourení-zabiji.cz uvádí, že toxické látky z cigaretového kouře zeslabují antibakteriální účinky slin a dodává, že kouření mění ústní mikroflóru tím, že oxid uhelnatý obsažený v tabákovém kouři podporuje množení škodlivých anaerobních bakterií. Tím se narušuje rovnováha prospěšných a škodlivých bakterií, které obývají ústní dutinu, ve prospěch těch škodlivých, kterým poté už nic nebrání v napadání zubů a dásní. Nikotin navíc omezuje prokrvování dásní, a kuřáci tudíž často zánět neodhalí v raném stádiu onemocnění, jelikož se u nich neobjevuje jeden z prvních projevů nemoci – krvácení dásní. Ani druhý varovný signál zánětu dásní, zarudnutí, nemusí být u kuřáků hned patrný, neboť dásně těžkých kuřáků bývají našedlé a bledé.

Jaká onemocnění ústní dutiny hrozí kuřákům

Zánět dásní však zdaleka není jediné onemocnění ústní dutiny, které častěji postihuje kuřáky. Vzhledem k tomu, že zánět dásní se u kuřáků hůř diagnostikuje, často se odhalí až v pokročilejší fázi onemocnění, když už je zánět rozšířený i na čelistní kost. Toto onemocnění se označuje jako parodontitida (lidově paradentóza). Kuřácká leukokeratóza patří mezi další onemocnění způsobené kouřením. Podle serveru Kourení-zabiji.cz se projevuje bělavým zbarvením sliznice na měkkém i tvrdém patře a černými tečkami v ústí vývodů slinných žlázek. Další onemocnění, které postihuje kuřáky, orální leukoplakie, se pozná podle změn bělavé barvy na sliznici dutiny ústní. Ta může navíc přejít do rakoviny sliznice ústní dutiny. V neposlední řadě dochází u kuřáků ke žloutnutí zubů nebo dokonce až ke hnědočernému až černému zbarvení povrchu zubů a v důsledku většího množství plaku v ústní dutině trpí kuřáci nepříjemným zápachem z úst.

Hojení po zubařském zákroku

Jelikož krev kuřáků trpí nedostatkem živin a kyslíku, hojí se všechny choroby v ústní dutině hůře. Po vytržení zubu se u kuřáků častěji objevuje tzv. suché lůžko (alveolární ostitida). Jedná se o bolestivý zánět zubního lůžka, ze kterého předčasně vypadla krevní sraženina. Léčí se nejčastěji antiseptickým výplachem, mechanickým očištěním rány či vyplněním lůžka speciální pastou.

Existují speciální výrobky péče o ústní dutinu pro kuřáky?

Na trhu existuje spousta výrobků, které se zaměřují na zuby a dásně oslabené kouřením. Zubní pasty se snaží na kuřáky zapůsobit především svými bělícími účinky. Například zubní pasta meridol® ochrana dásní a jemné bělení, která pomáhá obnovovat přirozenou bělost zubů díky unikátní kombinaci aktivních složek, si se žlutým zbarvením zubů hravě poradí. Jelikož jsou kuřáci náchylnější k infekci dutiny ústní a častěji se potýkají se zápachem z úst, měli by si také vyplachovat ústa ústní vodou. Účinnou ochranu před problémy dásní pomáhá poskytovat ústní voda meridol® ochrana dásní a svěží dech, která zároveň působí proti zápachu z úst.

Jak často by měli kuřáci navštěvovat zubního lékaře?

Pokud kouříte, měli byste chodit na pravidelné prohlídky k zubnímu lékaři, a to alespoň dvakrát do roka. Zubní lékař by vám měl v rámci preventivní prohlídky důkladně zkontrolovat zuby, ústa, dásně, jazyk i hrdlo. Vzhledem k tomu, že u kuřáků hrozí v důsledku vdechování tabákového kouře vyšší riziko nádorů ústní dutiny, je součástí takové prohlídky i onkologická preventivní prohlídka. Nicméně, diagnostickými úkony ústní dutiny úkol zubaře nekončí. Zubní lékař vám rád poskytne užitečné informace o neblahých vlivech kouření na zdraví ústní dutiny a může vás zároveň motivovat k tomu, abyste s kouřením přestali. Případně vás odkáže na organizace či produkty, které vám mohou s odvykáním kouření pomoci.

To nejlepší, co můžete pro vaše zdraví udělat, je samozřejmě s kouřením přestat. Vyhnete se tak nepříjemnostem spojeným s těžším průběhem řady onemocnění ústní dutiny a vaše zuby a dásně vám za to jen poděkují.

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní