Co jsou afty a vředy v ústech?

Přečtení tohoto článku vám zabere 5 minut.

Co jsou podráždění úst a ústní léze?

Podráždění úst a ústní léze jsou otoky, skvrny nebo vředy v ústech, na rtech nebo jazyku. Ačkoli existuje mnoho typů vředů a poruch v ústech, mezi nejběžnější patří afty, opary, leukoplakie a kandidóza. Ty jsou popsány níže. Pokud vás bolí v ústech, nejste sami – v určitém okamžiku je postižena asi jedna třetina všech lidí. Nicméně vředy v ústech, podráždění a léze mohou být bolestivé, nevzhledné a mohou překážet při jídle a mluvení. Jakákoli bolest v ústech, která přetrvává týden nebo déle, by měla být vyšetřena vaším zubním lékařem. Může být doporučena biopsie (tkáň odebraná k testování), která může obvykle určit příčinu a vyloučit tak závažná onemocnění, jako je například onkologické onemocnění.

Jak poznám, že mám aft nebo lézi?

Následující příznaky mohou naznačovat aft nebo lézi v ústech:

Afty jsou malé bílé otoky nebo vředy obklopené oblastí zarudnutí. Zatímco afty nejsou nakažlivé, často se zaměňují s opary, které způsobuje nakažlivý herpes virus. Může pomoci zapamatovat si, že afty se vyskytují uvnitř úst, zatímco opary se obvykle vyskytují mimo ústa. Afty se mohou opakovat a mohou být malé, velké nebo herpetiformní ( ve skupinách nebo shlucích).

Afty jsou běžné a často se opakují. Přestože je přesná příčina nejistá, někteří odborníci se domnívají, že mohou být spojeny s problémy imunitního systému, bakteriemi nebo viry. K náchylnosti mohou také vést faktory, jako je stres, trauma, alergie, kouření cigaret, nedostatek železa nebo vitamínů a dědičnost.

Opary, nazývané také herpes simplex, jsou skupiny bolestivých puchýřků naplněných tekutinou kolem rtů a někdy pod nosem nebo kolem brady. Opary jsou obvykle způsobeny typem herpes viru a jsou velmi nakažlivé. První infekce se často vyskytuje u dětí, někdy bez příznaků a může být zaměněna s nachlazením nebo chřipkou. Jakmile je člověk infikován, virus zůstává v těle a příležitostně způsobuje opakované útoky. U některých lidí však virus zůstává neaktivní.

Leukoplakie vypadá jako tlustá bělavá skvrna na vnitřní tváři, dásních nebo jazyku. Často je spojována s kouřením a užíváním tabáku, ačkoliv mezi další možné příčiny patří špatně padnoucí zubní protézy, zlomené zuby a kousání do tváří. Protože se odhaduje, že 5 procent případů leukoplakie se rozvine do rakoviny,* může váš zubní lékař provést biopsii. Leukoplakie se často vyléčí, když se přestane kouřit.

Kandidóza – je plísňová infekce způsobená kvasinkou candida albicans. Pozná se podle krémových, žlutobílých nebo červených skvrn, které se vyskytují na sliznicích v ústech. Tkáně pod skvrnami mohou být bolestivé. Kandidóza je nejčastější mezi nositeli zubních protéz, novorozenci, lidmi oslabenými nemocí a těmi, jejichž imunitní systém nefunguje správně. Náchylnými jsou také lidé, kteří mají sucho v ústech nebo kteří užívají nebo právě dokončili léčbu antibiotiky.

Jak se léčí podráždění úst a ústní léze?

Léčba se liší podle typu stavu, který máte. U nejběžnějších typů vředů a poruch v ústech popsaných výše je léčba následující:

Afty - afty se obvykle zahojí po sedmi až 10 dnech, ačkoliv je opakované propuknutí běžné. Dočasnou úlevu mohou poskytnout lokální masti a léky proti bolesti bez předpisu. Vyplachování ústní vodou s antimikrobiálními účinky může pomoci snížit podráždění. Někdy jsou antibiotika předepisována ke snížení sekundární infekce.

Opary - puchýřky se obvykle zahojí asi za týden. Protože neexistuje žádný lék na herpetické infekce, mohou se puchýřky znovu objevit během emočního rozrušení, vystavení slunečnímu záření, alergiím nebo horečce. Dočasnou úlevu mohou poskytnout lokální anestetika bez předpisu. Antivirové léky na předpis mohou snížit tyto druhy virových infekcí - zeptejte se svého zubního nebo praktického lékaře.

Leukoplakie - léčba začíná odstraněním faktorů způsobujících léze. Pro některé pacienty to znamená přestat kouřit. Pro ostatní to znamená odstranit špatně padnoucí zubní protézy a nahradit je správně padnoucími. Váš zubní lékař bude sledovat váš stav, léze bude vyšetřovat v tří až šestiměsíčních intervalech v závislosti na jejím typu, umístění a velikosti.

Kandidóza - léčba spočívá v kontrole podmínek, které způsobují propuknutí.

  • Čištění zubních protéz je důležité pro prevenci problémů způsobených zubními protézami. Pomoci může sundání zubní protézy na noc
  • Pokud jsou příčinou léky (převážně antibiotika), může pomoci snížení dávky nebo změna léčby
  • K dispozici jsou náhražky slin, které pomáhají při suchu v ústech
  • Antimykotické léky mohou být použity, pokud je základní příčina neodvratná nebo nevyléčitelná
  • Dobrá ústní hygiena je nezbytná

* The Complete Guide to Better Dental Care, Jeffrey F. Taintor, D.D.S., M.S., and Mary Jane Taintor, 1997.

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní