Zápach z úst: Co ho způsobuje a jak se ho vyvarovat?

Osoba v růžové halence s rukou na ústech, kterou kontroluje svůj dech.

Přečtení tohoto článku vám zabere 5 minut.

Určitě jste už zažili situaci, kdy jste při loučení s nějakou osobou ucítili nepříjemný zápach, který se danému člověku linul z úst. V tu chvíli vám možná blýsklo v hlavě: „Doufám, že mně z úst takový odér nevychází.“ Halitóza neboli chronický zápach z úst je přitom poměrně běžný neduh, který ve většině případů doprovází různá onemocnění ústní dutiny. Nejedná se o pachuť, kterou pociťujete v ústech po probuzení a která zmizí po vyčištění zubů, ani o pětiminutový zápach z úst po konzumaci silně kořeněného jídla. Halitóza je trvalý zápach z úst, kterého se nezbavíte vyčištěním zubů ani vypláchnutím úst ústní vodou. Ačkoliv je zápach z úst sám o sobě neškodný, může vás vystavit společensky nepříjemným situacím a mít vážně dopady na vaše sebevědomí.

Jak se halitóza pozná?

Jak již bylo uvedeno, halitóza se projevuje neustupujícím zápachem z úst, který se může lišit podle toho, co ho způsobuje. Většinou zápach z úst připomíná pach žluklých vajec a občas může mít nasládlé, ovocné či nahnilé tóny. Máte-li podezření, že trpíte halitózou, požádejte přítele nebo člena rodiny, aby vám dech zkontroloval. Pokud zrovna nemáte nikoho po ruce, můžete si vyzkoušet olíznout zápěstí nebo hřbet ruky a poté k němu přivonět. Chcete-li to nechat na odborníkovi, navštivte svého zubaře. Ten s pomocí organoleptického měření vyhodnotí zápach vzduchu, který vydechujete, a pokud u vás halitózu diagnostikuje, přistoupí k určení její příčiny.

Příčiny zápachu z úst

Národní zdravotnický informační portál vyvrací mylnou domněnku, že zápach z úst pochází z žaludku či střev, a uvádí, že 85-90% případů halitózy má původ v ústní dutině. Za nejčastější příčinou zápachu z úst identifikuje Národní zdravotnický informační portál bakteriální povlak jazyka. Podle portálu existuje v ústní dutině 880-1000 druhů bakterií, které způsobují zápach z úst. Těm se údajně náramně daří v klenutých částech ústní dutiny a prohlubních na hřbetu jazyka, kde rozkládají bílkoviny ze slin nebo ze zbytků potravy. Tím se uvolňují těkavé sloučeniny síry, které způsobují nepříjemný zápach. Zápach z úst může mít však i jiné příčiny, které musí i nemusí souviset s ústní dutinou. Patří mezi ně:

  • nedostatečná ústní hygiena
  • zánět dásní
  • parodontitida
  • zubní kaz
  • špatně padnoucí protéza
  • abscesy v ústní dutině
  • onemocnění plic, žaludku či jater
  • kouření, sucho v ústech apod.

Jak se halitóza léčí?

Léčba spočívá v identifikaci příčiny a jejím odstranění. U většiny příčin nemůže lékař zápach odstranit mávnutím kouzelného proutku a pacient se musí na léčbě podílet vlastními silami. V první řadě je důležité osvojit si důsledné návyky ústní hygieny, které uvádíme níže:

  • čistit si zuby alespoň dvakrát denně pastou s fluoridem (např. zubní pasta meridol® Complete Care citlivé dásně a zuby pomáhá poskytovat velice účinnou ochranu proti bakteriím obsaženým v zubním plaku.)
  • odstraňovat zbytky potravy z mezizubních prostor a jiných těžce přístupných míst zubní nití nebo mezizubním kartáčkem
  • používat škrabku na jazyk k odstranění bakteriálního povlaku na jazyku
  • vyplachovat si po čištění zubů ústa ústní vodou, která odstraňuje bakterie a neutralizuje tak zápach z úst

Pokud zápach způsobují zubní kazy, netěsnící zubní výplně nebo okraje korunek, je nutné řešit tyto případy individuálně s vaším zubním lékařem. Pokud je na vině nedostatečná tvorba slin, je řešení poměrně jednoznačné: Měli byste přestat kouřit, vyvarovat se konzumaci alkoholických nápojů a dodržovat dostatečný příjem tekutin. Pokud se příčina skrývá v bakteriální nerovnováze v trávicím traktu, která se často projevuje žaludečním refluxem, doporučuje server Zdravi-euro.cz užívání probiotik.

Zápach z úst u dětí

Zápach z úst netrápí ovšem jen dospělé, postihuje často i děti. Server Zdrave.cz ovšem upozorňuje, že ne vždy má zápach z úst u dětí stejné příčiny jako u dospělých. Uvádí, že zápach po acetonu z úst dětí může poukazovat na neléčenou cukrovku. Stejně tak tu může být na vině zánět v ústech nebo intolerance fruktózy. Pokud však příčina zápachu tkví v zanedbané ústní hygieně, měli bychom svému dítku začít lépe vštěpovat správné návyky ústní hygieny. Nedocenitelnými pomocníky při tom budou zubní pasta s vhodným obsahem fluoridu pro děti a ústní voda. Ústní voda meridol® ochrana dásní a svěží dech, která působí proti zápachu z úst, by si s nežádoucími bakteriemi v ústech vašeho dítěte měla hravě poradit.

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní