Potíže s mandlemi a zápachem z úst

Přečtení tohoto článku vám zabere 5 minut.

Pokud pociťujete zápach z úst, podráždění nebo můžete vidět bílou tečku v zadní části krku, můžete mít čepy na mandlích. Vznik čepů na mandlích je vzácný a ještě vzácnější je vznik vážných problémů, takže se nebojte. Jsme tu, abychom vás provedli tím, co přesně jsou a co o nich potřebujete vědět.

Co způsobuje čepy na mandlích?

Za prvé, jak najdete své mandle? Stačí se podívat do zrcadla (nebo telefonu s fotoaparátem), otevřít ústa a říct „ah“, jako byste byli v ordinaci lékaře. Měli byste mít skvělý pohled na zadní část krku a dvě žlázy zvané mandle.

Překvapivě jsou mandle součástí obranného systému vašeho těla. Pomáhají imunitnímu systému tím, že blokují průnik nežádoucích virů a bakterií do vašeho těla ústy a hrdlem. Stejná vrstva sliznice, která chrání vaše ústa, pokrývá vaše mandle, aby jim pomohla plnit jejich funkci.

Kolem mandlí jsou malé štěrbiny, kde se někdy hromadí bakterie nebo jídlo. Pokud tato hmota ztvrdne nebo zmineralizuje, může se změnit na čep na mandlích.

U některých lidí je větší pravděpodobnost vzniku čepů na mandlích než u jiných, zvláště u těch, jejichž mandle jsou zanícené.

Způsobují čepy váš zápach z úst?

Zápach z úst, nazývaný také halitóza, je nejčastější stížností lidí s čepy na mandlích.

Někomu čepy na mandlích páchnou, ale jiné nezpůsobují žádné příznaky. Ve většině případů neovlivňují vaše zdraví. Některým lidem se čep nikdy nevytvoří, zatímco jiným se jich může vytvořit několik týdně bez zdravotních problémů.

Pamatujte, že to, že trpíte zápachem z úst, neznamená, že máte čepy na mandlích. Existuje mnoho příčin zápachu z úst a čepy na mandlích patří k těm méně pravděpodobným.

Další potíže spojené s čepy na mandlích

Čepy na mandlích, nazývané také tonsillolity, mohou vést k bolesti v krku, otoku nebo dokonce k potížím s polykáním.

Čepy se liší velikostí, od sotva znatelných až po několik centimetrů velké. Čím menší jsou, tím menší je pravděpodobnost, že způsobí problémy. Pokud pociťujete nějaké závažné příznaky, určitě se poraďte s praktickým lékařem.

Co s nimi můžete dělat

Víme, že čepy na mandlích mohou způsobit stres, ale pamatujte, že ve většině případů nevyžadují léčbu. Pokud máte stále obavy, přinášíme vám několik tipů na léčbu a prevenci.

Jak se zbavit čepů na mandlích:

Víme, že čepy na mandlích mohou způsobit stres, ale pamatujte, že ve většině případů nevyžadují léčbu. Pokud máte stále obavy, přinášíme vám několik tipů na léčbu a prevenci.

  • Teplá slaná voda může uvolnit čepy na mandlích a zmírnit nepohodlí.
  • Používejte ústní vodu, která vám pomůže zvládnout zápach z úst.
  • Ve vzácných případech lékaři doporučují chirurgické odstranění.
  • Většina případů nevyžaduje, abyste něco dělali.

Jak předcházet čepům na mandlích:

  • Čistěte si zuby dvakrát denně a jednou denně použijte zubní nit, abyste minimalizovali výskyt bakterií.
  • Vyhněte se kouření a dalším tabákovým výrobkům.
  • Dodržujte pitný režim.

Pokud vaše čepy na mandlích způsobují extrémní nepohodlí, potíže s dýcháním nebo polykáním nebo jiné příznaky, promluvte si s lékařem.

Pokud trpíte čepy na mandlích, berte na vědomí, že často nevyžadují žádnou léčbu. Pravděpodobnost vzniku čepů na mandlích můžete minimalizovat jednoduchými kroky, jako je dodržování správné dentální hygieny, kloktání slanou vodou a vyhýbáním se tabákovým výrobkům. Naštěstí vám tyto tipy také pomohou s případným zápachem z úst, který můžete pociťovat.

 

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní