Ranní zápach z úst - prevence, léčba a tipy

Osoba s otevřenými ústy ukazuje chrup a přikládá prst na rty.

Přečtení tohoto článku vám zabere 3 minuty.

Každé ráno zazvoní budík, který vás probudí z klidného nočního spánku. Pak si otřete ospalé oči a připravíte se na den. Pak to poznáte. Ta až příliš známá chuť doprovázená tím, co vám na jazyku připadá jako vlněný svetr. A prakticky můžete cítit zápach vycházející z vašich úst. Jo, to je ranní dech. Ranní dech může být nepříjemný, ale není to nic, za co byste se měli stydět; všichni ho už zažili. Zde je několik tipů na opatření, abyste se mohli probudit o něco šťastnější a svěží.

Co je ranní zápach z úst?

Ranní dech je forma zápachu z úst. Zápach z úst se odborně nazývá halitóza. Podle Americké dentální asociace (ADA) zápach obvykle začíná bakteriemi v ústech. Když spíte, částečky jídla se shromažďují mezi zuby, na jazyku a podél dásňového žlábku. Bakterie v ústech tyto částice rozkládají a zanechávají ve vašich ústech páchnoucí látky.

Co způsobuje ranní zápach z úst?

  • Jídlo. Kromě zbytků jídla v ústech mohou zápach z úst způsobit některé druhy jídla. Česnek, cibule a koření se po trávení dostávají do krevního oběhu. Tyto chemické látky jsou pak přenášeny do vašich plic, takže tyto pachy doslova vydechujete, zvláště pokud jíte jídlo pozdě večer před spaním.
  • Suchá ústa. Podle ADA může sucho v ústech přispět k rannímu zápachu z úst. Během dne pomáhají sliny zbavit ústa bakterií. Když ale spíte, produkce slin klesá, takže se vaše ústa stávají živnou půdou pro bakterie. Toto se nazývá také jako xerostomie, suchem v ústech se projevuje snížená produkce slin. Dýchání ústy nebo chrápání také zvyšuje sucho v ústech, což přispívá k nepříjemnému zápachu.
  • Zanedbávání péče o ústní dutinu. Zanedbání správné péče o ústní dutinu vést k onemocnění parodontu.
  • Tabák. Existuje důvod, proč mají kuřáci mizerný dech. Kuřáci jsou kvůli tomu také náchylnější k onemocnění dásní.

Jak zabránit rannímu zápachu z úst?

Dobrou zprávou je, že před spaním můžete přijmout preventivní opatření. Vyzkoušejte tyto tipy, abyste se vyhnuli rannímu zápachu z úst:

  • Zůstaňte hydratovaní: Pijte vodu před spaním a v noci mějte na nočním stolku láhev s vodou pro případ, že se probudíte žíznivý.
  • Jste to, co jíte: Před spaním se vyhněte silně páchnoucím jídlům a nápojům, jako je česnek, cibule nebo káva.
  • Omezte kouření: Ukončení užívání tabáku může zlepšit vaše celkové zdraví mnoha způsoby, mimo jiné vaše ústa ráno nebudou zapáchat.

Jak omezit ranní zápach z úst?

Pokud zjistíte, že vaše ústa trochu zapáchají, čištění zubů by mělo být prvním krokem. Ale pro chvíle, kdy možná nebudete mít po ruce svůj zubní kartáček, zvažte použití šikovných osvěžovačů dechu:

  • Ústní voda: Vyplachování antiseptickou ústní vodou udržuje vaše dásně zdravé, chrání před zánětem dásní a může zabránit zápachu z úst.
  • Čistěte si jazyk: Ráno nebo večer po dlouhém dni dopřejte svému jazyku rychlé čištění pomocí škrabky na jazyk.
  • Žvýkačka: Kousek mátové žvýkačky bez cukru pomůže produkcí slin odstranit bakterie a zanechá vám pocit svěžesti, dokud si nebudete moci vyčistit zuby.
  • Bonbony bez cukru: Mějte po ruce pár xylitolových bonbonů bez cukru, které mohou zvlhčit ústa a snížit zápach z úst.

Ranní zápach z úst není nikdy po probuzení příjemný. Klíč ke svěžímu dechu začíná soustředěním se na zdraví ústní dutiny. To znamená čistit si zuby alespoň dvakrát denně, následně používat zubní nit, abyste dosáhli na ta místa, kam kartáček nedosáhne, a ujistěte se, že si čistíte i jazyk. Nezapomeňte si naplánovat pravidelnou prohlídku u svého zubního lékaře. Vaše dentální hygienistka provede profesionální čištění a poradí vám, jak si udržet svěží dech.

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní