Jak se účinně zbavit zápachu z úst

Mladá žena si zakrývá nos rukou, výraz obličeje naznačující nepříjemný zápach.

Přečtení tohoto článku vám zabere 3 minuty.

Jak lze bojovat se zápachu z úst? Pokud chcete opravdu zjistit příčinu zápachu z úst, pak se musíte objednat na prohlídku k zubnímu lékaři. Váš zubní lékař se seznámí s vašimi lékařskými záznamy z minulosti a provede zubní prohlídku, aby zjistil jeho příčinu. Existují různé příčiny zápachu z úst, včetně plaku a zubního kamene (nedostatečná ústní hygiena), zánětu dásní (gingivitida a periodontitida), určitých potravin, alkoholu nebo cigaret, diabetu, suchosti v ústech, infekcí dutiny nosní nebo krku, zápalu plic nebo abscesů, selhání ledvin nebo jater, gastrointestinálních problémů a důsledku striktní diety s nízkým obsahem uhlohydrátů.

Jak lze bojovat proti zápachu z úst?

Důležité je věnovat se doma dvakrát denně každý den důkladné hygieně ústní dutiny.

  • Zuby si čistěte antibakteriální fluoridovou zubní pastou.
  • Pomocí zubní nitě odstraňujte zbytky potravin a plak na zubech i mezi nimi, u můstků a implantátů.
  • Čistěte si jazyk, abyste odstranili bakterie, které zápach z úst způsobují.
  • Po vyčištění zubů si vykloktejte ústní vodou, která neutralizuje zápach způsobený bakteriemi a snižuje výskyt bakteriální flóry i v nedostupných místech.

Konzistentním čištěním jazyka, zubů a používáním zubní nitě po dobu dvou týdnů se významně snižuje krvácení z dásní a zápach z úst. Čištěním zubů dvakrát denně pomocí antibakteriální zubní pasty a škrabkou na jazyk lze zápach z úst eliminovat. Podle odborníků je nejčastější příčinou zápachu z úst bakteriální povlak jazyka.

Čištění jazyka je základ příjemného a svěžího dechu.

Čištění jazyka je velmi důležité. Abyste si mohli nejen vyčistit zuby, ale také jazyk, je zapotřebí pořídit k zubnímu kartáčku ještě škrabku na jazyk. Po vyčištění horních a dolních zubů pomocí antibakteriální zubní pasty přejděte k čištění jazyka. Začněte v zadní části jazyka a postupujte škrabkou na jazyk směrem vpřed. Po vyčištění této části jazyka škrabku opláchněte teplou vodou, abyste odstranili bakterie způsobující zápach z úst. Tento postup opakujte, pohybujte škrabkou ze zadní části jazyka dopředu, dokud nevyčistíte celý jazyk.

Na správné techniky ústní hygieny, odstraňování zubního plaku a bakterií, které způsobují zápach z úst, se můžete zeptat svého zubního lékaře nebo dentální hygienistky na klinice, kam docházíte. Zeptejte se zubního lékaře na metody, které byste měli doma používat. Zubního lékaře se můžete také zeptat na to, jaké produkty pro ústní hygienu doporučuje, abyste se zbavili zápachu z úst (antibakteriální zubní pasta, antiseptická ústní voda, škrabky na jazyk a nástroje pro čištění mezizubních prostorů).

Základem příjemného a svěžího dechu je optimální a pravidelná domácí ústní hygiena v kombinaci s profesionální kontrolou zubního lékaře.

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní