Zápach z úst a jeho vztah k onemocněním dutiny ústní a systémovým onemocněním

Detail osoby, která drží ruku před ústy, kontroluje dech

Přečtení tohoto článku vám zabere 4 minuty.

Asi 75 procent zápachu z úst neboli „halitózy“ má původ v samotných ústech. Mezi další příčiny patří žaludeční problémy, infekce dutin nebo závažné onemocnění dásní,“ říká Mark Wolff, DDS, Ph.D., ředitel operativní stomatologie na State University of New York ve Stony Brook.

Jedním z klíčových úspěchů při léčbě zápachu z úst je určení příčiny. Jakmile váš zubní lékař určí, co je příčinou, pak může začít léčba(1).

Zápach z úst může být způsoben následujícími příčinami:

  • Vnější faktory – potraviny jako cibule a česnek, nápoje jako káva a alkohol a kouření
  • Špatná ústní hygiena – kdy na zubech zůstává plak a zbytky jídla
  • Onemocnění dutiny – zánět dásní a parodontologické onemocnění
  • Zubní protézy – na zubních protézách se může tvořit plak a zbytky jídla, které je třeba denně čistit
  • Mandle – štěrbiny v oblasti mandlí mohou umožnit usazení zbytků potravy
  • Infekce dýchacích cest – infekce krku, dutin a plic
  • Sucho v ústech (xerostomie) – může být způsobeno problémy se slinnými žlázami, léky, dýcháním ústy, radiační terapií a chemoterapií
  • Systémová onemocnění – cukrovka, onemocnění jater, ledvin, plic, dutin a gastrointestinální onemocnění

Jak souvisí onemocnění dutiny se systémovým onemocněním?

Nedávný výzkum naznačuje vztah mezi onemocněním ústní dutiny a systémovými onemocněními (diabetes, kardiovaskulární onemocnění, mrtvice, respirační infekce a Alzheimerova choroba) a dalšími zdravotními stavy. Když se tkáň dásní zanítí a rozvine se zánět dásní, mohou zánětlivé mediátory nazývané cytokiny, které jsou v tkáni dásní, vstoupit do vašich slin. Bakterie, které jsou zodpovědné za onemocnění parodontu, se také mohou dostat do oběhového systému kolem zubů a cestovat do jiných částí těla. Bakterie dutiny ústní mohou způsobit sekundární infekce nebo záněty jiných tkání nebo orgánových systémů v těle (2).

Koho byste měli navštívit, pokud trpíte zápachem z úst?

Pokud se domníváte, že vaše strava způsobuje zápach z úst, poraďte se s dietologem nebo odborníkem na výživu, který vám pomůže upravit váš jídelníček. Pokud máte špatnou ústní hygienu a trpíte zánětem dásní nebo trpíte parodontologickým onemocněním (úbytek kostní hmoty kolem zubů někdy označovaný jako „pyorrhoea“), poraďte se se svým zubním lékařem a parodontologem. Infekce mandlí a dýchacích cest bude muset sledovat váš praktický lékař nebo specialista, jako je ušní, nosní a krční lékař nebo pneumolog. Velká většina lidí ve Spojených státech trpí suchem v ústech kvůli lékům, dysfunkci slinných žláz či ozařování a chemoterapii při léčbě rakoviny. Poraďte se prosím se svým maxilofaciálním chirurgem, praktickým lékařem nebo onkologem kvůli odborným doporučením ohledně přípravků na předpis nebo volně prodejných přípravků, které mohou zmírnit příznaky sucha v ústech. Ti pacienti, kteří jsou diabetici, mají onemocnění jater nebo ledvin a gastrointestinální poruchy, by měli navštívit svého praktického lékaře, urologa nebo gastroenterologa, aby zjistili, jak lze snížit zápach z úst u těchto systémových onemocnění. Obraťte se na svého zubního lékaře a požádejte o doporučení, kterého dentálního nebo lékařského odborníka byste měli kvůli svému zápachu z úst navštívit.

Reference:
1. Ooh, That Smell: What to Do if It’s Coming From You – Dentists Discuss Treatments for Bad Breath. Reviewed information at http://www.webmd.com/news/20010809/ooh-that-smell-what-to-do-if-its-coming-from-you.
2. The oral cavity plays an important role in the overall health of the body. Reviewed information at www.oralsystemicconnection.com.

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní