Přečtení tohoto článku vám zabere 3 minuty.
Prioritou při udržování zdraví ústní dutiny by měla být péče o parodontální tkáně, tj. dásně a kosti. To platí jak pro dospělé, tak pro děti. Možná si myslíme, že potraviny, které konzumujeme, nemají na zdraví našich dásní žádný vliv, ale to je mylné přesvědčení.
Strava hraje významnou roli ve zdraví ústní dutiny a přehlížení příznaků, jako je krvácení, zarudnutí nebo otok dásní, může mít vážné následky nejen pro váš úsměv, ale i pro vaše celkové zdraví. Co tedy jíst, abyste si udrželi zdravé dásně? Jaké produkty jsou pro dásně vhodné a mají na ně pozitivní vliv?
Jak parodontitida ovlivňuje systémové zdraví?
Periodoncium neboli ozubice je strukturální a funkční skupina tkání, která společně obklopuje a podpírá zuby v čelistech. Skládá se z dásní a kosti. Absence krvácení, zarudnutí a otoku je známkou zdravých dásní. Za fyziologických podmínek nedochází k atrofii kostní tkáně. Jednou z hlavních funkcí ozubice je totiž právě ochrana.
Špatná ústní hygiena způsobuje, že se na zubech usazují zbytky plaku. To vede k zánětu dásní. Zánět dásní je reakcí na bakterie. Pokud není léčen, postupuje dále a mění se v parodontitidu. Pak se objeví parodontální kapsy. Může dojít k recesi dásní, tj. ústupu dásňové tkáně a obnažení kořenů. Může se také objevit pohyblivost zubů, která časem vede k jejich ztrátě. Parodontitida se zanícenými kapsami může být cestou ke vstupu bakterií do krevního oběhu. Z tohoto důvodu je parodontitida spojována s celkovými onemocněními, jako je srdeční infarkt, mrtvice a cukrovka.
Nejjednodušším způsobem prevence parodontitidy je prevence, která zahrnuje správnou ústní hygienu. Ta zahrnuje čištění zubů dvakrát denně, používání zubní nitě nebo mezizubních kartáčků, vyplachování úst ústní vodou a čištění jazyka. Mimořádně důležité jsou návštěvy na preventivních prohlídkách a profesionální dentální hygieně. Druhým klíčovým faktorem je strava.
Význam stravování pro zachování zdraví ústní dutiny
Vyvážená strava má pozitivní vliv na zuby, periodoncium (ozubici) a ústní sliznici. Nedostatečná strava je obvykle zodpovědná za riziko chronických onemocnění. Podvyživení lidé často trpí nedostatkem energie, bílkovin, vitamínů a minerálních látek. To zvyšuje jejich náchylnost k bakteriálním infekcím, protože funkce imunitního systému je oslabena.
Obezita má také negativní vliv na imunitní odpověď. Obézní lidé jsou náchylnější k onemocnění parodontu v důsledku systémového zánětu. Podvýživa i obezita jsou tedy rizikovými faktory parodontitidy.
Vitamíny, mikroprvky a zdravé dásně
Parodontitida je chronické infekční onemocnění, které poškozuje tkáně obklopující zuby. V parodontálních kapsách převažuje množství patogenních bakterií. Ty přímo ničí tkáně a oslabují obranné mechanismy organismu. Nedostatek nebo nadbytek některých látek ve stravě zhoršuje onemocnění dásní a parodontu. Strava s nízkým obsahem bílkovin, vitamínů a nenasycených mastných kyselin podporuje metabolické poruchy. Nerovnováha mezi oxidanty a antioxidanty vede ke zvýšeným zánětlivým reakcím.
Vitamíny C, A, B, E, D
- vitamín C: Podle vědeckého výzkumu japonských profesorů zvyšuje nízká hladina vitamínu C riziko parodontitidy. Citrusové plody, rakytník a šípky obsahují velké množství vitamínu C, který pomáhá udržovat zdravý parodont. Výborným zdrojem vitaminu C je také zelenina, například brokolice, růžičková kapusta, zelí a rajčata.
- vitamín A: Další velmi důležitou složkou stravy je vitamín A. Jeho nedostatek způsobuje poruchy tvorby slin a následně suchost ústní dutiny (xerostomii). Nedostatečné množství slin narušuje mikrobiologickou rovnováhu a brání regeneraci epitelu.
- vitamín B: Nedostatek vitamínů skupiny B může způsobit angulární cheilitidu (infekční koutky), glositidu (záněty jazyka) nebo pocit pálení v ústech.
- vitamíny D a E: Vitamin E podporuje množení kmenových buněk a vitamin D hraje důležitou roli v látkové výměně vápníku. Konzumace výrobků, které obsahují vysoké množství kyseliny listové, podporuje hojení a regeneraci sliznice.
Makroprvky a další součásti
Makroprvky, jako je vápník, fosfor a hořčík, jsou složkami zubů a kostí. Ve stravě hrají klíčovou roli. Homeostáza vápníku a fosforu je velmi úzce propojena. Jsou potřebné pro mineralizaci kostí. Nejlepším zdrojem těchto minerálních látek jsou mléčné výrobky. Mezi potraviny s vysokým obsahem hořčíku patří ořechy, slunečnicová a sezamová semínka a luštěniny.
Konzumace ovoce a zeleniny přináší také mnoho výhod spojených s obsahem polyfenolů. Jsou to přírodní antioxidanty s vynikající biologickou aktivitou. Kouření, konzumace alkoholu, stres nebo nezdravá strava způsobují vznik reaktivních forem kyslíku, tj. volných radikálů. Ty iniciují poškození na buněčné a molekulární úrovni, což vede ke zvýšenému riziku onemocnění parodontu. Mechanismus antioxidačního účinku polyfenolů je spojen s likvidací volných radikálů. Mezi dobré zdroje patří bobulovité ovoce, ostružiny, maliny a čaj.
Čerstvé ovoce a zelenina jsou ideální svačinou, protože obsahují velké množství vlákniny. Vyžadují žvýkání, které stimuluje vylučování slin. Tím dochází k neutralizaci kyselin a cukrů. Konzumaci ovoce, jako jsou banány nebo hroznové víno, je však třeba omezit kvůli vysokému obsahu fruktózy. Mohou podporovat vznik zubního kazu.
Jaká strava je nejlepší pro zdravé dásně?
Závěrem lze říci, že strava, která se vyznačuje nízkým příjmem cukru, vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a vysokým poměrem omega-6 mastných kyselin k omega-3, snižuje riziko onemocnění parodontu.
Dostatečný pitný režim je základem - každý den vypijte alespoň 2 litry vody. Hojení tkání může podpořit také protizánětlivé koření, jako je kurkuma a zázvor. Dostatečná výživa a vyvážená strava obsahující složky bohaté na vitaminy a mikro- a makroprvky podporuje funkci imunitního systému, což má pozitivní vliv na zdraví ústní dutiny.
Seznam použité literatury:
- Martinon P, Fraticelli L, Giboreau A, Dussart C, Bourgeois D, Carrouel F., Nutrition as a Key Modifiable Factor for Periodontitis and Main Chronic Diseases. J Clin Med. 2021 Jan 7;10(2):197. doi: 10.3390/jcm10020197. PMID: 33430519; PMCID: PMC7827391.
- Tada A, Miura H. The Relationship between Vitamin C and Periodontal Diseases: A Systematic Review. Int J Environ Res Public Health. 2019 Jul 11;16(14):2472. doi: 10.3390/ijerph16142472. PMID: 31336735; PMCID: PMC6678404.
- Renata Górska, Tomasz Konopka, Periodontologia współczesna, Med Tour Press International, 2013
- Olczak-Kowalczyk Dorota, Joanna Szczepańska, and Urszula Kaczmarek, Współczesna stomatologia wieku rozwojowego, Med Tour Press International, 2017.
- https://www.perio.org/for-patients/gum-disease-information/
- https://www.mouthhealthy.org/en/nutrition/food-tips