Vředy v ústech: Příčiny, léčba a domácí ošetření

Vředy v ústech: Příčiny, léčba a domácí ošetření

Přečtení tohoto článku vám zabere 7 minut.

Vředy v ústech jsou nejen nepříjemné, ale mohou být i velmi bolestivé. V extrémních případech dokonce brání příjmu potravy. Jak ale vlastně přesně vznikají? Především je třeba zdůraznit, že podráždění v oblasti úst jsou obvykle bolestivá, ale relativně neškodná. Jen výjimečně jsou indikátorem závažnějších onemocnění, jako je např. rakovina. Přesto jsou nepříjemné a mohou výrazně omezit kvalitu života. Proto stojí za to podívat se na příčiny a způsoby léčby..

Jak vznikají vředy v ústech?

K zánětu ústní sliznice často dochází v důsledku příliš tvrdých zubních kartáčků nebo se jedná o doprovodný příznak jiného onemocnění. Nejčastěji se jedná o tzv. afty. Ty jsou samostatným onemocněním a jsou častější u žen než u mužů. Bolestivé puchýřky se žlutavým až bílým povlakem a červeným okrajem jsou považovány za nejčastější onemocnění ústní sliznice. Jejich příčina často není jasná, ale existují rizikové faktory, které mohou podporovat vznik vřídků a puchýřků v zanícených oblastech ústní sliznice. Různé vědecké zdroje určují, že až 40 % postižených má tento jev v rodinné anamnéze, což naznačuje genetickou predispozici. Uvádí se, že v případě nesnášenlivosti podporuje vznik aft také konzumace potravin obsahujících lepek.

Jako možné příčiny zánětu jsou uváděny také stres a nedostatek spánku. Podráždění dutiny ústní mohou způsobit také některé potraviny, jako je čokoláda, jahody, rajčata a sýry, a horké nápoje. Mechanicky způsobené léze zapříčiněné hrubým čištěním zubů, příliš tvrdými zubními kartáčky nebo problematickou technikou čištění zubů, jsou někdy příčinou vředů, stejně jako otlaky od rovnátek nebo zubních náhrad. Možnou příčinou jsou také příznaky nedostatku železa, kyseliny listové a zinku. Vzhledem k tomu, že sliny zvlhčují a chrání sliznici úst, jsou někdy vředy v ústech také nepříjemným vedlejším účinkem některých léků, které snižují tvorbu slin a podporují sucho v ústech.

Co můžete dělat s bolestivými vřídky v ústech?

Nepříjemný pocit pálení v ústech obvykle během několika týdnů sám odezní. Během této doby byste však měli dbát na to, abyste zanícenou ústní sliznici dráždili co nejméně. Konkrétně to znamená vyhýbat se obzvláště horkým a tvrdým jídlům, stejně jako kyselým a slaným potravinám a intenzivnímu koření. Pokud máte bolestivé puchýře, měli byste také ze svého jídelníčku odstranit kyselinu uhličitou.

Pokud máte příznaky, dbejte také na obzvláště důkladnou ústní hygienu, aby se v poraněné ústní dutině neusazovaly bakterie. Při čištění zubů dvakrát denně byste však neměli používat příliš tvrdý zubní kartáček. Pokud jste náchylní k častým zánětům ústní sliznice, doporučuje se zubní pasta bez laurylsulfátu sodného. Měli byste také pravidelně používat zubní nit do mezizubních prostor, škrabku na jazyk proti bakteriím na povrchu jazyka a antibakteriální ústní vodu, pokud možno bez alkoholu. Pomáhá také vyplachování úst vodou po každém jídle.

Pokud vaše příznaky po několika dnech samy nezmizí nebo pokud často trpíte vřídky v ústech, měli byste se rozhodně obrátit na svého zubního lékaře. Ten může afty nebo jiná onemocnění zpočátku léčit lokálně, ale v případě závažnějšího průběhu onemocnění také systémově podáním léků.

Dostupné domácí ošetření v případě problémů

Některé domácí postupy mohou urychlit proces hojení. Zde jsou některé přírodní prostředky, které již možná máte doma a které pomáhají zmírnit bolest spojenou se zánětem: olej z čajovníku, aloe vera, extrakt z rebarbory, extrakt z měsíčku lékařského, extrakt z heřmánku a jedlá soda (smíchaná s vodou jako pasta).

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, jaké produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní