Zápach z úst: Příčiny, léčba a domácí prostředky

Přečtení tohoto článku vám zabere 6 minut

Pro mnoho lidí bylo vždy nepříjemné mluvit se svými blízkými o zápachu z úst. Nikdo nerad slyší, že mu smrdí z úst - zvláště když to může souviset s nedostatečnou hygienou. Přetrvávající zápach z úst však může vést k sociální izolaci v důsledku tabu a přílišného studu, což výrazně snižuje kvalitu života postižených. Nejvyšší čas se tématem dostatečně zabývat, objasnit příčiny a pochopit, co skutečně pomáhá.

Rozlišuje se mezi přechodným, tj. dočasným zápachem z úst, který je obvykle způsoben výživou, a skutečným zápachem z úst, jak se mu říká v odborném názvosloví. Ten jen tak nezmizí, je většinou způsoben bakteriemi a není tak snadné se ho zbavit. Skutečná halitóza vyžaduje pomoc zubního lékaře, který na základě anamnézy a stomatologických nálezů určí skutečné příčiny a najde způsob léčby.

Odkud se bere ten zápach?

Každý má v ústech bakterie. Těch se obvykle není třeba obávat. Patří mezi ně i takzvané rozkladné bakterie, které se přichytávají na zuby, jazyk a různé prostory. K přežití nepotřebují kyslík. Místo toho se živí zbytky potravy, krví a odumřelými buňkami a vylučují sloučeniny síry. Ty vytvářejí nepříjemný zápach připomínající zkažená vejce. Čím méně pozornosti se věnuje ústní hygieně, tím více se tyto bakterie v ústní dutině uhnízdí.

Co můžete udělat se zapáchajícím dechem?

Základem je komplexní a důkladná péče o ústní dutinu s čištěním zubů dvakrát denně vždy po dobu 3 minut zubním kartáčkem a antibakteriální zubní pastou. Každý den byste také měli používat zubní nit nebo mezizubní kartáčky na mezery v zubech nebo na můstky či implantáty. Kromě toho se důrazně doporučuje používat škrabku na jazyk. Pomocí ní můžete šetrně a účinně odstranit z povrchu jazyka usazeniny, které jsou často zodpovědné za sirný hnilobný zápach. A konečně antibakteriální ústní voda bojuje proti bakteriím v celé ústní dutině.

Některé potraviny a návykové látky by se měly konzumovat jen zřídka nebo vůbec. K posledně jmenovanému určitě patří tabák, protože škodí nejen dásním. Alkohol a káva také nepřispívají ke svěžímu dechu. Důsledky konzumace jinak prospěšného česneku a cibule na svěží dech jsou dobře známé. Mezi viníky zápachu z úst však patří i některé druhy sýrů, tuňák a arašídy.

Příjemný dech ze zahradní lékárny

Proti nepříjemnému dechu pomáhají čerstvé bylinky, jako je máta, petržel nebo kopr. Chlorofyl a éterické oleje v nich obsažené, zejména apiol, mají účinek vázající zápach. Pomáhá také heřmánek nebo meduňka. V Indii lidé po jídle tradičně žvýkají semínka fenyklu, protože ta neutralizují pachy v ústech. Zázvor nejen dezinfikuje a chrání před nachlazením, ale také před bakteriemi způsobujícími zápach. Pijete ho jako čaj po jídle nebo jednoduše žvýkáte malý kousek oloupaného zázvoru. Rostlinné látky obsažené v jablkách působí antibakteriálně a snižují zápach z úst po jídle nebo mezi jídly. Případně můžete rozmíchat lžíci jablečného octa ve sklenici vlažné vody jako ústní vodu. Bylinky nebo čerstvá jablka nejsou vždy k dispozici. V takových případech jsou k odstranění nepříjemného zápachu vhodné bylinné listy ve formě chlorofylových tablet.

Pokud se v ústní dutině již usadily bakterie způsobující zápach, takže váš dech je neustále nepříjemně cítit, známé domácí prostředky pomáhají jen omezeně a zápach z úst překryjí jen dočasně. Z tohoto důvodu je nezbytná důkladná a optimální péče o celou ústní dutinu, která ničí bakterie a zajišťuje tak trvale svěží dech.

 

Sdílet tento článek

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní