Zápach z úst způsobený česnekem a cibulí:

Přečtení tohoto článku vám zabere 6 minut.

Co je halitóza?

Halitóza je lékařský termín pro zápach z úst. Rozlišují se dvě formy. Dočasně špatný dech se nazývá přechodná halitóza. Tento zápach z úst je neškodný, protože, jak napovídá jeho název, opět přejde. Zápach z úst po ránu spadá do této kategorie. Během noci enzymy ve slinách rozkládají zbytky potravy mezi zuby, na jazyku nebo na okraji dásní. Tím se uvolňují těkavé sloučeniny síry, které způsobují zápach.

Obvyklou příčinou dočasného zápachu z úst jsou některé potraviny. Mezi viníky patří také česnek a cibule. Každý zná nepříjemný dech po konzumaci kebabu, tsatsiki nebo dalších aromatických jídel ochucených například česnekem. Příčinou je takzvaný alicin, produkt štěpení aminokyseliny alicinu v česneku. Tato sirná látka vzniká chemickou reakcí při drcení česneku. Při tomto procesu enzymy rozkládají alliin na alicin a další aromatické látky. Ty se po konzumaci dostávají do trávicího traktu jako první. Tam se vstřebávají a uvolňují do krve. Poté se šíří do celého těla. Sirné látky se opět uvolňují přes plíce a kůži a jsou zodpovědné za známý zápach. Ve skutečnosti je nemožné jíst česnek, aniž bychom ho cítili.

Po jídle v restauraci je však třeba najít řešení, pokud nechcete obtěžovat své okolí nežádoucími pachy. Existují způsoby, které můžete použít, abyste se zápachu rychle zbavili, alespoň dočasně. Známou metodou je mátová žvýkačka. Proti zápachu z úst jsou oblíbená také kávová zrna, zázvor a listy petržele. Bohužel lze jimi zápach zakrýt jen na chvíli.

Často je zápach z úst způsoben bakteriemi, jedná se o tzv. patologickou halitózu. Pravidelnou a důkladnou ústní hygienou můžete vzniku této formy zápachu z úst zabránit. V boji proti zápachu z úst máte k dispozici několik možností, které doporučují odborníci.

Zubním kartáčkem působíte proti usazeninám zejména na okraji dásní.

Antibakteriální a fluoridová zubní pasta významně přispívá k dobré ústní hygieně. Kromě fluoridu cínatého a aminfluoridu obsahují některé zubní pasty také zinek, protože ionty kovů, jako jsou cín a zinek, neutralizují sirné sloučeniny produkované bakteriemi.

Jazyk je hlavní příčinou zápachu z úst, protože se zde hromadí nejvíce bakterií. Když se usazeniny rozkládají, vylučují těkavé sloučeniny síry, které jsou příčinou nepříjemného zápachu. Pomocí škrabky na jazyk můžete bakteriální povlaky z povrchu jazyku účinně a šetrně odstranit.

Zubní nit speciálně odstraňuje zbytky jídla a plak v mezizubních prostorech. Se zubní nití se dostanete i do míst, kam se zubním kartáčkem nedostanete nebo jen s velkými obtížemi. Lze ji použít i na můstky a implantáty.

Antibakteriální ústní voda, stejně jako škrabka na jazyk, odstraňuje bakterie na jazyku a v celé oblasti úst a dodává vám příjemně svěží dech. Pro dočasnou úlevu od zápachu po jídle postačí vzorek či cestovní velikost takové prosředku ústní hygieny.

Důkladné a pravidelné čištění udržuje rovnováhu v ústní mikroflóře, a tím účinně předchází hlavním příčinám zápachu z úst.

Pokud i přes důkladnou ústní hygienu přetrvává zápach z úst, měli byste vyhledat odbornou radu svého zubního lékaře. Ten může objasnit možné příčiny a zahájit vhodnou terapii.

Sdílet tento článek

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, jaké produkty doporučujeme pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní