Boláčky na jazyku: Ošetření a příčiny

Přečtení tohoto článku vám zabere 7 minut.

Kdo je nezná? Ty malé, nepříjemné boláčky na jazyku, které jsou většinou zcela neškodné, ale mohou způsobovat nesnesitelnou bolest. Často během několika dní samy zmizí a postiženého obtěžují jen dočasně. Některé jsou však obzvláště úporné a bolí tak, že postižení dočasně nejsou schopni pořádně jíst. Spouštěčů je celá řada a někdy stačí jen náhodné kousnutí do jazyka. Mohou za tím však být i závažnější onemocnění.

Co jsou tyhle boláčky a jak vznikají?

Na povrchu jazyka jsou přirozeně malé hrbolky. Existují různé typy tzv. papily a většina z nich obsahuje chuťové pohárky. Tyto malé hrbolky jsou dostatečně velké na to, aby byly vidět pouhým okem, ale někdy mohou zduřet v důsledku podráždění, zánětu nebo náhodného kousnutí. Příznaky však obvykle samy odezní.

Papily může dočasně zvětšit také podráždění způsobené potravou, chemickými látkami, podvýživou, kouřením, konzumací alkoholu, nahromaděným zubním plakem nebo zubními zákroky. Problémy způsobují afty, které představují samostatné onemocnění, projevy bakteriální infekce, poruch imunitního systému a herpesu (oparu). Příčina aft není dosud definitivně objasněna. Je známo pouze několik aspektů, které mohou podporovat vznik bolestivých vřídků. Patří mezi ně genetické předpoklady, které vedou ke kumulaci v rámci rodiny, a také mechanická poranění ústní sliznice tvrdými potravinami nebo příliš tvrdými zubními kartáčky, popáleniny od teplého jídla nebo horkých nápojů. Za původce nepříjemných puchýřů se považují také léze způsobené špatně padnoucími rovnátky nebo protézami, zátěž imunitního systému, léky, stres a nedostatek železa, zinku, kyseliny listové nebo vitaminu B12. Dalšími rizikovými faktory jsou zejména kořeněná jídla a chronické zánětlivé onemocnění střev. V souvislosti s chemoterapií nebo radioterapií se bolestivá místa v útech vyskytují jako jeden z četných vedlejších účinků. Také užívání různých léků, které způsobují sucho v ústech, vytváří dobré podmínky pro vznik boláčků.

Afty se vyskytují nejen na jazyku, ale v celé oblasti ústní sliznice a vyznačují se bělavým povlakem v podobě puchýřků. Vzhledem k tomu, že se obvykle samy zahojí, jsou obvykle zcela neškodné.

Co můžete dělat, když se vám na jazyku objeví bolavé místo? Cílená prevence může řadě problémů předem zabránit. Měli byste se například vyhýbat známým spouštěčům podráždění a zánětu. Chránič zubů při sportu vám může zabránit v kousání do jazyka. Kromě toho je prevencí u zvláště citlivé sliznice úst vyhýbat se obzvláště kořeněným jídlům, tvrdým a ostrým potravinám a příliš tvrdým zubním kartáčkům.

Jakmile se bolest v ústech objeví, doporučuje se vyplachování úst slanou vodou pro rychlé zahojení ranky. Za přírodní pomocníky, kteří ulevují od bolesti, se považují také celerová nebo mrkvová šťáva a heřmánek. Pití velkého množství vody a oplachování zanícených míst teplou slanou vodou také podporuje proces hojení přirozenou cestou. A v lékárně jsou k dispozici volně prodejné léky, jako jsou ústní znecitlivující gely a léky, které se aplikují na vřídky.

Základem je však důkladná a optimalizovaná ústní hygiena, protože bakterie mohou hojení ranky brzdit. Pravidelná péče a čištění ústní dutiny zahrnuje čištění zubů dvakrát denně zubním kartáčkem a zubní nití. Ujistěte se, že zubní kartáček má správnou tvrdost, abyste zabránili dalšímu podráždění a vzniku lézí. Antibakteriální ústní voda ničí zárodky škodlivých mikroorganismů a škrabka na jazyk speciálně vyvinutá pro povrch jazyka odstraňuje bakterie, kterým se zde daří obzvlášť dobře.

Sdílet tento článek

Boláčky na jazyku: Ošetření a příčiny

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní