Jaké potraviny škodí dásním?

Přečtení tohoto článku vám zabere 9 minut

Ochrana dásní má mít vysokou prioritu, zejména v dospělosti. I ignorování krvácení dásní může mít vážné následky pro váš zubní aparát. Tento článek vysvětluje význam a udržování zdravých dásní. Důležitou roli přitom hraje strava.

Proč je ochrana dásní tak důležitá?

Dásně jsou součástí ústní sliznice. Tato podstatná část ústní dutiny pokrývá zuby od čelistní kosti až po korunku. Zajišťuje zubům především ochrannou a přidržovací funkci. Stabilizuje zuby a zabraňuje pronikání škodlivých bakterií do čelisti a kořenů zubů. Ústup dásní, například v důsledku zánětu dásní, vede v nejhorším případě až ke ztrátě zubů.

Abyste tomu zabránili, je nezbytná optimalizovaná ústní hygiena, která spočívá v čištění zubů dvakrát denně zubním kartáčkem a pastou, používání mezizubních pomůcek v prostorech mezi zuby, ústní vody s aktivními látkami, které pomáhají bojovat s bakteriemi zubního plaku, a čištění jazyka škrabkou na jazyk. V souvislosti se zdravím dásní má však značný význam také strava.

Úloha výživy - dobré a špatné potraviny pro dásně

Četná onemocnění zubů a dásní lze vysvětlit špatnou výživou. Lidé, kteří se špatně stravují, často trpí nedostatkem energie nebo bílkovin. To zvyšuje náchylnost k bakteriálním infekcím, protože tělo potřebuje energii a bílkoviny k udržení imunitního systému. Negativní vliv na imunitní reakci má také nadváha. Podvýživa i obezita jsou tedy rizikovými faktory parodontitidy.

Při akutním zánětu dásní (gingivitidě) je počet škodlivých bakterií v ústní dutině vyšší než obvykle. Ty se dostávají do níže položených oblastí dásní a uvolňují je od zubních krčků. Imunitní systém v ústech je dále oslabován vlastní obranou organismu, protože vznikající tzv. volné radikály - způsobují další poškození tkáně. Tento účinek zesilují některé potraviny.

Podle vědeckých studií zvyšuje nízká hladina vitaminu C riziko vzniku parodontitidy. Velké množství vitaminu C obsahuje ovoce, jako je rakytník, citrusové plody a jablka, ale potřebu může splnit i zelenina. Brokolice nebo čerstvý špenát jsou výborným zdrojem vitaminu C a zároveň jsou šetrnější k zubům.

Syrové ovoce a zelenina obsahují také vlákninu a jsou ideální jako svačina. Vyžadují energické žvýkání, které stimuluje slinění, a to vyplavuje kyseliny a cukry z úst dál do trávicího systému. Opatrnost se však doporučuje u všech druhů ovoce s obzvláště vysokým obsahem cukru nebo kyselin. Přestože jsou například banány zdravé, mohou podporovat vznik nebo rozvoj zubního kazu. Je proto vhodné vyčistit si zuby po konzumaci sladkého lepivého ovoce co nejdříve. Kyselá jídla, jako jsou citrusové plody, oslabují zubní sklovinu a okamžité čištění zubů ji ještě více zatěžuje. Proto zubní lékaři doporučují po konzumaci kyselých potravin počkat s čištěním zubů půl hodiny. Pokud to není možné, vypláchněte si ústa čistou vodou a zuby si vyčistěte, protože to je rozhodně lepší, než si zuby nečistit vůbec.

Imunitní systém a zdravé dásně potřebují nejen vitamín C. Při nedostatku vitamínu A dochází k vysychání sliznic v ústech. Sucho v ústech je dobrou živnou půdou pro zánětlivé bakterie. Obnovu buněk podporuje vitamín E a vitamín D hraje důležitou roli v metabolismu vápníku. Pro podporu hojení ran byste měli do svého jídelníčku zařadit potraviny s vysokým obsahem kyseliny listové, jako jsou rajčata, luštěniny, chřest, zelí a celozrnné výrobky.

Minerály posilující zuby a kosti jsou další důležitou součástí nutriční terapie. Nízký příjem hořčíku zvyšuje riziko parodontitidy, protože tento minerál podporuje stavbu kostí a zubů. Na hořčík bohaté jsou ořechy, slunečnicová semínka, sezam nebo luštěniny.

Cílená výživa může urychlit ovlivnit imunitní sytém. Mezi výživou a parodontitidou existuje vědecky prokázaná souvislost. K prevenci onemocnění dásní a parodontu doporučujeme jíst 2 až 3 jídla denně, tři porce zeleniny a dvě porce ovoce s nízším obsahem cukru, hodně bílkovin a omega-3 mastných kyselin. Také byste měli vypít alespoň 2 litry vody nebo nápojů bez cukru. Hojení může podpořit i koření s protizánětlivým účinkem, jako je kurkuma, zázvor a muškátový oříšek.

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní