Jak vypadá normální zdravý jazyk?

Přečtení tohoto článku vám zabere 9 minut.

Důležitost čištění jazyka pro celkovou ústní hygienu a obranné mechanismy

Asi 60 až 80 procent všech bakterií, které způsobují zápach z úst, se nachází na povrchu jazyka. To uvádí ve svém příspěvku Německá parodontologická společnost. Halitóza, jak se zápach z úst v lékařském slovníku nazývá, se může vyvinout ve skutečný osobní problém a v nejhorším případě může vést i ke společenské izolaci. Stejně jako bakteriálnímu povlaku na jazyku jí však lze často předcházet a bojovat s ní pomocí několika osvědčených triků. V následujících řádcích bychom vás rádi informovali o tom, jaké jsou funkce jazyka, jak by měl zdravý jazyk vypadat, jaká existují zbarvení, co způsobuje hnědý jazyk a co můžete udělat pro to, abyste předešli plaku.

Jazyk jako jeden z našich smyslových orgánů má řadu funkcí, které zde pouze nastíníme. Odkazujeme na Národní sdružení zákonných zástupců zdravotních pojišťoven stomatologů, které uvádí, že hlavními funkcemi jazyka jsou distribuce potravy, čištění ústní dutiny, mluvení, polykání, ochutnávání a ochrana před škodlivými toxiny nebo potravinami.

Zdravý jazyk by měl být světle růžový, vlhký a mírně drsný. Normální je také tenká (!) bílá vrstva, která se dá snadno odstranit nebo se sama odpaří. Tento povlak je tvořen zbytky potravy, endogenním hlenem, zárodky, špičkami papil a starými buňkami. Sám o sobě není nebezpečný, ale v ideálním případě by se měl odstraňovat denně při čištění jazyka - už jen proto, abyste předešli nepříjemnému zápachu z úst a zažili svěží pocit v ústech, bez kterého už nebudete chtít být.

Existují různé barevné povlaky, které jazyk především znepřehledňují, ale zároveň mohou také poskytnout informace o možných onemocněních, která se za signálními barvami skrývají. Dočasné zabarvení je obvykle zcela neškodné a může se objevit například po konzumaci borůvek. Důležité je správně interpretovat trvalé zbarvení. Článek v Deutsche Apotheker Zeitung vysvětluje, že nažloutlý povlak může znamenat onemocnění žlučníku nebo jater. Hnědý jazyk může být způsoben vzácnými onemocněními ledvin. Silný bílý povlak zase naznačuje onemocnění trávicího traktu nebo virovou infekci, zatímco červený jazyk může být například ukazatelem podvýživy. Ve výčtu lze pokračovat téměř donekonečna. Máte-li zájem, můžete se o problémech s jazykem a jejich možných příčinách dozvědět více v článku na lékárenském portálu Deutscher Apotheker Verlag.

Měli byste vědět, že na zadní straně jazyka se hromadí velké množství bakterií, protože jazyk má díky své drsné a členité povaze četné prohlubně. Škodlivé bakterie, které ke svému životu nepotřebují kyslík, se v nich cítí obzvlášť dobře. Běžná péče o chrup čištěním zubů tyto bakterie na povrchu jazyka neřeší, takže se mohou nerušeně množit. To následně vede ke zvýšenému riziku onemocnění dásní, které může vést k parodontitidě, zánětu parodontu. Ztráta zubů je jedním ze závažných důsledků těchto infekčních onemocnění, a proto je optimalizovaná ústní hygiena nezbytná.

I když čištění zubů vhodným zubním kartáčkem, zubní pastou (nejlépe antibakteriální) a dentální nití pro mezizubní prostory tvoří základ ústní hygieny, nestačí to. Kromě toho byste do každodenní ústní hygieny rozhodně měli zařadit škrabku na čištění jazyka.

Ta svými speciálními výstupky a lamelami šetrně, účinně a trvale odstraňuje bakteriální povlaky na jazyku, které podporují zánět. Aby přirozený dávivý reflex nebránil čištění, má škrabka na jazyk obzvláště plochý tvar, což představuje velkou výhodu oproti zubnímu kartáčku. Na používání škrabky na jazyk je sice zpočátku nutné si zvyknout, ale po krátké době se to vyplatí. Chcete-li si vyčistit jazyk, vyplázněte ho co nejvíc před zrcadlem a pomocí hrotové strany škrabky na jazyk naneste antibakteriální zubní pastu na zadní stranu jazyka. Poté pohybujte lamelovou stranou škrabky od nejvyššího viditelného místa na hřbetě jazyka ke špičce jazyka a přitom stahujte bakteriální povlak směrem dolů. Postupujte důkladně, ale jemně, abyste nepoškodili citlivé papily v zadní třetině jazyka a nevyvolali nutkání k dávení. Tento postup ve většině případů zabrání vzniku hnědých, bílých nebo žlutých povlaků na jazyku.

Sdílet tento článek

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní