Jak posílit citlivé dásně

Přečtení tohoto článku vám zabere 5 minut.

Citlivé dásně můžete posílit důslednou ústní hygienou i vhodnou stravou. Zjistěte, jak udržovat své dásně zdravé.

Určitě jste už zažili ten pocit, když si chcete v létě vychutnat ledovou zmrzlinou nebo naopak v zimě po ránu horkou kávu a už při jejím prvním kontaktu s dásněmi vám ústy projede nepříjemná vlna bolesti. Intenzivní pálení či naopak ostře mrazivé pocity patří mezi běžné projevy citlivých dásní, které mohou poukazovat na přítomnost zánětu. Dásně přitom plní v našich ústech nepostradatelnou úlohu: Překrývají čelistní kost, obepínají zuby a drží je tak na svém místě. Silné a zdravé zuby se jednoduše bez zdravých dásní neobejdou.

Jak poznáte, že jsou vaše dásně oslabené?

Server Zdravi.euro.cz uvádí, že zdravé dásně mají světle růžovou barvu, přiléhajík zubům a jsou pevné a silné. Pokud je však napadnou bakterie obsažené v plaku a zubním kameni, dáseň oslabí zánět a ty následně zrudnou, natékají a krvácejí. Oslabené dásně poznáme mimo jiné podle následujících projevů:

  • dásně krvácejí při konzumaci jídla nebo čištění zubů
  • dásně jsou zarudlé a nateklé
  • zuby se posunují
  • odhalené krčky a kořeny zubů
  • tvorba hnisu v parodontálních chobotech
  • silný zápach z úst

Jak posilovat slabé dásně a předcházet onemocnění dásní?

Své dásně nejlépe posílíte a ochráníte důslednou ústní hygienou. Nezapomínejte však také pravidelně navštěvovat svého zubního lékaře. Níže uvádíme výčet aktivit, které vám pomohou udržet dásně zdravé a silné:

Pravidelně navštěvujte svého zubního lékaře – Váš zubní lékař dokáže onemocnění dásní včas diagnostikovat a zánět zpravidla pozná už pouhým pohledem.

Čistěte si zuby po každém jídle – Pravidelným odstraňováním zbytků jídla z vašich zubů zabráníte usazování zubního plaku, který může způsobit zánět dásní.

Používejte pastu s fluoridem – Fluorid chrání zuby před kyselinami, které produkují bakterie v zubním plaku, a zabraňuje tak vzniku zubního kazu (vhodná je například zubní pasta meridol® Complete Care citlivé dásně a zuby)

Používejte zubní nit – Zubní nit je ideální pomůcka na čištění mezizubních prostor.

Vyplachujte si ústa ústní vodou – Ústní voda s obsahem fluoridu odstraňuje bakterie v ústní dutině a může zároveň zabránit úbytku skloviny (dlouhotrvající ochranu dásním pomáhá poskytovat např. ústní voda meridol® ochrana dásní a svěží dech)

Masírujte si dásně – Masáž kartáčkem či prsty vyvine tlak na dásně a pomůže s jejím prokrvením.

Potraviny, které podporují zdraví dásní

Nezanedbatelný vliv na zdraví vašich dásní má i to, jak se stravujete. Vyvážená strava bohatá na minerály, vitamíny a probiotika dokáže s vašimi dásněmi i zuby udělat divy. Čerstvé ovoce a zelenina jsou bohatým zdrojem vlákniny a jejich žvýkání pomáhá udržet vaše zuby čisté a omezit tak tvorbu zubního plaku. Mléčné výrobky zase pomáhají díky vysokému obsahu vápníku remineralizovat zubní sklovinu a probiotika obsažená v mléčných kulturách doplňují množství prospěšných bakterií v těle a pomáhají tak předcházet onemocnění ústní dutiny. Voda také přispívá ke zdraví vašich dásní. Pravidelným pitím vody během dne odstraňujete ze zubů nečistoty a zabraňujete tak hromadění plaku. Žvýkačky bez cukru jsou rovněž dobrou obranou proti bakteriím, protože sliny, které se tvoří při žvýkání, snižují kyselost prostředí ústní dutiny. Také čaj (samozřejmě pokud neobsahuje cukr) může díky vysokému obsahu polyfenolů předcházet tvorbě bakterií a snižovat tak riziko vzniku zánětu. Server Jenzeny.cz vyzdvihuje zejména zelený čaj, který má díky obsahu katechinů obzvláště silné protizánětlivé účinky. Mezi další potraviny, které jsou prospěšné pro zdraví vašich dásní, se řadí ořechy, tučné ryby, kuřecí maso, houby shiitake a mnoho dalších. A jakým potravinám byste se měli vyhýbat? Zejména těm s vysokým obsahem cukru, tedy sladkostem, čokoládě, dortům a podobně.

Léčebné metody obnovy dásňové tkáně

Jelikož ustupující dáseň je nenávratný proces, měli bychom se tomuto onemocnění za každou cenu vyvarovat a věnovat péči o svá ústa zvláštní pozornost. Pokud už jsou vaše dásně zánětem zasažené a ustupují, může se váš zubař v závislosti na závažnosti onemocnění uchýlit k jedné z následujících léčebných metod:

  • odstranění zubního kamene a kyretáž zubů – Technika hloubkového čištění zubů, při které se odstraňuje plak a zubní kámen z povrchu zubů. Jak uvádí server Uzdravim.cz, kyretáž spočívá v oškrábání a očištění stěn kořene zubu, jakož i měkkých tkání parodontálního chobotu pomocí tzv. kyrety za účelem eliminace bakterií.
  • transplantace dásňového štěpu – K tomuto zákroku zubní lékař zpravidla přistupuje až při pokročilém úbytku dásně, která vede k obnažování zubních krčků. V první fázi zákroku se dásňový štěp odebere z patra a přišije na obnažený krček zubu. Poté se celá dáseň přitáhne pomocí závěsných stehů.
  • metoda Chao PST – Alternativní zákrok k transplantaci dásňového štěpu, při které zubní lékař vytvoří speciálním nástrojem otvor v dásni a následně ji zevnitř vytvaruje tak, aby s ní zakryl obnažený krček zubu. Jakmile je dáseň na svém místě, zafixuje ji zubní lékař pomocí kolagenových pásků, které vloží do otvoru v dásni. Výhoda tohoto úkonu spočívá v tom, že je minimálně invazivní a rána se nemusí šít, čímž se zkrátí doba rekonvalescence.

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní