Koho častěji postihuje zánět dásní a co na něj zabírá?

Přečtení tohoto článku vám zabere 3 minuty.

Zánět dásní patří k nejčastějším onemocněním dásní a na pozoru by se před ním měli mít obzvlášť dospělí. Zanícené dásně poznáte podle toho, že jsou nateklé, zarudlé, citlivé na horké a studené potraviny a při čištění zubů nebo konzumaci jídla krvácejí. Zánět bývá nejčastěji vyvolán jiným onemocněním dásní nebo infekcí. Zdravé dásně jsou přitom nesmírně důležité pro celkové zdraví ústní dutiny. Pokud se zánět neléčí, může se rozšířit i na čelistní kost a vyvolat zánět závěsného aparátu zubu neboli parodontitidu. Proto bychom měli svým dásním věnovat náležitou péči a dbát na správnou ústní hygienu.

Jaké může mít zánět příčiny?

Spouštěčem koloběhu, který vede k zánětu dásní bývá často právě nedostatečná ústní hygiena. Pokud se totiž ze zubů a mezizubních prostor neodstraňuje plak, který tvoří zbytky jídla, sliny a bakterie, postupně se přetváří v zubní kámen. Ten podle článku na serveru Vitalia.cz vzniká mineralizací zubního plaku, při níž se na plaku ukládají minerály a anorganické soli obsažené ve slinách. Bakterie obsažené v zubním plaku i zubním kameni poté napadnou samotnou dáseň a ta na to zareaguje zánětem. Pro úplnost uvádíme další okolnosti, které přispívají ke vzniku zánětu dásní:

  • afty a vřídky v ústech 
  • odřené dásně (například od rovnátek či protézy) 
  • infekce ústní dutiny 
  • těhotenství

    Hojení vřídků a aftů urychluje vyplachování úst ústní vodou, která rovněž chrání před infekcí. Ústní voda meridol® pro ochranu dásní si s nepříjemnými afty a vřídky v ústech hravě poradí.

Jak na nateklé dásně

Vhodná léčba oteklých či zanícených dásní vždy závisí na rozsahu zasažení dásní, který musí vždy vyhodnotit zubní lékař. Na jeho bedrech leží i určení příčiny otoku či zánětu. Například ženy v těhotenství jsou k zánětu dásní mnohem náchylnější. Sever Porodnice.cz v článku na toto téma vysvětluje, že v těhotenství dochází jednak k překrvování sliznic (a tudíž i dásní) a zároveň se mění hladina hormonů, což ovlivňuje imunitní systém. V neposlední řadě dochází v těhotenství také ke zvýšené konzumaci cukrů. V důsledku spojení těchto faktorů dásně těhotných žen často při čištění zubů krvácejí a natékají.

Nateklými a krvácejícími dásněmi rovněž častěji trpí lidé, kteří nosí rovnátka. Pevná rovnátka představují jistou výzvu při čištění zubů, protože okolo zámečků vznikají na zubech místa, na která se jen tak kartáčkem nedostanete. V důsledku toho se na těchto místech hromadí plak a bakterie, které jsou v něm obsažené, mohou následně zasáhnout dáseň a vyvolat otok. Snímatelná rovnátka mají zase občas tendenci dáseň mechanicky dráždit a vyvolávat otoky i krvácení. Server Vitalia.cz rovněž uvádí, že zarudnutí a otok dásní v zadní části ústní dutiny může poukazovat na prořezávající se zub moudrosti.

Ať už je však příčina otoků jakákoliv, pro vašeho zubaře by neměl být problém ji určit a podle toho zvolit vhodnou léčbu. Akutní léčba spočívá v odstranění všech dráždivých podnětů z dutiny ústní, které mohou otoky, zarudnutí a krvácení dásní způsobovat. Toho dosáhne zubař hloubkovým čištěním, které spočívá v odstranění plaku a zubního kamene. Pokud už je zánět v pokročilejším stádiu, bude muset sáhnout po léčbě pomocí antibiotik nebo přistoupit k chirurgickému zákroku.

Domácí prostředky na nateklé dásně

Pokud vás trápí nateklé dásně, můžete si během doby, kdy čekáte na návštěvu zubaře, ulevit od nepříjemných pocitů i pomocí několika jednoduchých receptů. Na nateklé dásně totiž zabírá spousta léčivých látek, které běžně najdete doma nebo seženete v lékárně či obchodech se zdravou výživou. Níže uvádíme seznam těch nejúčinnějších:

 

  • čaj – Čajové pytlíky lze použít jako obklady na dásně. Černý čaj má antibakteriální účinky, mátový, heřmánkový a zelený čaj zase působí protizánětlivě.
  • výplach z šalvěje, dubové kůry a heřmánku – Šalvěj má antibakteriální a protizánětlivé účinky, dubová kůra zase dezinfekční. 
  • jedlá soda rozpuštěná ve vodě – Slouží k vyplachování úst a čištění zubů, jelikož pomáhá neutralizovat kyseliny, které dráždí tkáň dásně. 
  • aloe vera gel – Aloe vera poskytuje úlevu od krvácení.

    Nejosvědčenější způsob, jak se vyvarovat nateklých a zarudlých dásní je však praktikováním důsledné ústní hygieny. Čistěte si zuby alespoň dvakrát denně pastou s obsahem fluoridu (jako je např. zubní pasta meridol® ochrana dásní proti příčinám krvácení dásní) a vyplachujte si ústa ústní vodou. Budete-li se držet těchto doporučení, určitě nad otoky, zarudnutím a krvácením dásní vyzrajete.

Sdílet tento článek

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní