Péče o oteklé a krvácející dásně

Široký úsměv člověka se zdravými, bílými zuby.

Přečtení tohoto článku vám zabere 5 minut.

Problémy dásní mohou postihnout každého. Ať už jste si čistili zuby příliš silně nebo příliš intenzivně používali zubní nit, pravděpodobně jste všimli, jak vaše dásně zčervenaly, otekly nebo dokonce krvácely. Zdravé dásně se obvykle rychle zotaví z mírného traumatu, ale pokud máte oteklé a krvácející dásně po několik dní nebo déle, pravděpodobně za tím mohou být další problémy, které k tomu přispívají.

Možné příčiny krvácení dásní

Normální dásně jsou růžové a pevné na dotek. Pokud jsou vaše dásně jasně červené, oteklé nebo citlivé, je to známka onemocnění dásní. První fází onemocnění dásní je gingivitida, nejčastější příčina problémů dásní u dospělých. Podle National Oral Health Survey of India trpí onemocněním dásní 41,2 procent lidí ve věkové skupině 35-44 let. Existují však i jiné příčiny oteklých nebo krvácejících dásní, které zahrnují:

  • Osoby, které mají poruchu krvácení
  • Těhotenství a hormonální změny u žen
  • Nošení zubní protézy, která nesedí správně
  • Příliš intenzivní čištění zubů
  • Nesprávné používání zubní nitě
  • Systémové infekce
  • Podstoupení chemoterapie
  • Osoby užívající léky na ředění krve
  • Kouření a žvýkání tabáku
  • Nedostatek vitamínů

Preventivní opatření

Správná ústní hygiena pomáhá předcházet problémům s oteklými a krvácejícími dásněmi. Nezbytné je čištění po dobu asi dvou minut alespoň dvakrát denně a používání zubní nitě alespoň jednou denně. Ke správnému čištění zubů používejte krátké, jemné tahy a věnujte zvýšenou pozornost dásňovému žlábku, zadním zubům a případným výplním, korunkám nebo náhradám, které máte. Zvažte použití kartáčku s měkkými vlákny, který má ohebnou hlavu a je speciálně navržen tak, aby zabránil nadměrnému tlaku na dásně.

Začněte používat zubní nit jednou denně, večer, než půjdete spát. Důležité je správné používání nitě mezi zuby, zakřivení nitě kolem zubu do tvaru „C“ a jemné posouvání nahoru a dolů i pod okraj dásně. Ujistěte se, že používáte pro každý zub novou část nitě, abyste nepřenášeli plak ze zubu na zub. Protože používání zubní nitě pomáhá odstraňovat bakterie zubního plaku a zbytky jídla, je to důležitý preventivní krok, jak se vyhnout onemocnění dásní.

Oteklé a krvácející dásně u dětí

Studie Indian Dental Association ukazují, že 70 % dětí do 15 let má onemocnění dásní. IDA dále říká, že souvislostem nebo problémům ústního a celkového zdraví lze předcházet a léčit je tím, že si uvědomíme jejich existenci, věnujeme pozornost ústní preventivní domácí péči a profesionální péči o ústní dutinu. IDA doporučuje, aby rodiče vzali své dítě k zubnímu lékaři na úvodní prohlídku po objevení prvního zubu, nejdéle ve věku jednoho roku dítěte a poté v pravidelných intervalech.

Pokud vašemu dítěti roste nový zub, uvidíte v této oblasti otok a zarudnutí. Naneste na oblast led, abyste zklidnili zánět. Někdy mohou tvrdé bonbóny nebo křupavé předměty odřít dásně dítěte, což může způsobit krvácení a otoky. Je také běžné, že si děti poraní ústa po pádu nebo při hraní. Pokud zranění vypadá vážně a jakékoli krvácení trvá déle než 10 minut, navštivte lékaře.

Péče o krvácející a oteklé dásně

U mírnějších případů oteklých dásní zvažte zlepšení čištění zubů dásní a proplachování úst slanou vodou, což může pomoci snížit otoky. Při krvácení dásní poskytne úlevu gázový polštářek namočený v ledové vodě nebo vlhký čajový sáček přitisknutý na místě. Za normálních okolností lze ke snížení bolesti užívat volně prodejné léky proti bolesti, jako je ibuprofen nebo paracetamol.

Nejlepší léčbou gingivitidy je profesionální čištění zubů a odstranění zubního kamene a plaku. Čištění dobrou antimikrobiální zubní pastou bojuje s bakteriálními zárodky po dobu 12 hodin a pomáhá redukovat plak, zánět dásní, usazování zubního kamene, zubní kaz a zápach z úst mezi návštěvami u zubního lékaře.

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní