Jak se vyhnout bolesti zubů během těhotenství

Přečtení tohoto článku vám zabere 5 minut.

Bolest zubů v těhotenství

Pokud čekáte miminko nebo se chystáte otěhotnět, jedna osoba, kterou byste měly v nejbližší době navštívit, je váš zubař. Tato rada vás může zprvu zaskočit – mezi zuby a těhotenstvím přece neexistuje žádný přímý vztah! Těhotenství ovšem představuje zvýšené riziko pro vaše dentální zdraví. Jeho příčinami jsou hormonální výkyvy, změny ve stravovacích návycích a nedostatečná ústní hygiena. Nejlepším krokem k tomu, abyste se vyhnuli bolesti zubů a dalším zdravotním komplikacím během těhotenství, je navštívit svého zubního lékaře.

Návštěva zubního lékaře je to správné rozhodnutí pro vaše zuby

Zubní lékaři a porodní lékaři se shodují na tom, že ženy by před otěhotněním měly absolvovat prohlídku u zubaře. Ta umožní vašemu zubařovi důkladně prohlédnout a vyčistit vaše zuby a rovněž ošetřit jakékoliv dosavadní problémy se zuby. Zároveň si tím zajistíte, že budete mít v nadcházejících 9 měsících o starost míň. Pokud už jste těhotná, měla byste absolvovat svou naplánovanou prohlídku u zubaře.

Pokud trpíte bolestí zubů během těhotenství nebo máte potíže s dásněmi, rozhodně nečekejte, až se vám narodí miminko. Při prvních projevech zavolejte svému zubnímu lékaři. Ačkoliv odborníci doporučují budoucím maminkám, aby navštívili zubní lékaře ještě před otěhotněním, shodují se na tom, že návštěvy zubního lékaře během těhotenství nepředstavují pro maminku ani pro plod žádné riziko. Jen při prohlídce sdělte svému zubnímu lékaři, jak dlouho jste těhotná, zda berete nějaké léky nebo zda vaše těhotenství bylo vyhodnoceno jako rizikové.

Prevence zubního kazu

Zubní kaz vzniká, když bakterie ve vašich ústech vytvářejí kyseliny z cukrů a sacharidů obsažených v jídlech, které konzumujete. Tyto kyseliny mohou časem poškodit sklovinu vašich zubů. Během těhotenství jste obzvlášť náchylná ke vzniku zubních kazů z několika důvodů. Touha po zmrzlině, nakládaných okurkách a podobných potravinách může vaše zuby vystavit útokům kyselin ruku v ruce se zanedbanou ústní hygienou může způsobovat kazy. Složení bakterii ve vašich ústech, neboli ústní flóra, je v této době mnohem kyselejší a zvracení způsobené ranní nevolností může rovněž přispět ke zvýšení hladin kyselin, kterým je sklovina vystavena.

Chcete-li se vyhnout zubnímu kazu, čistěte si zuby v průběhu dne pravidelně kartáčkem s jemnými vlákny a pastou s fluoridem. Snažte se omezit příjem sladkých pochutin na minimum a pokud dostanete chuť na něco sladkého, dejte si to po jídle. Pokud si zuby nemůžete čistit, vypláchněte si ústa vodou a používejte jednou denně zubní nit, jak jste dělala ještě před otěhotněním. Pokud trpíte ranní nevolností, je rozumné si po zvracení vyplachovat ústa vodou se špetkou jedlé sody, abyste neutralizovala zbytky žaludečních šťáv v ústech.

Prevence zánětu dásní

Těhotné ženy často trápí krvácející dásně při čištění zubů či používání zubní nitě. Hormonální změny, kterými si procházejí, mohou zvýšit riziko vzniku zánětu, kterému se občas přezdívá těhotenská gingvitida. Chcete-li předejít tomu, aby se tato komplikace rozrostla do vážnějšího onemocnění dásní, pečujte o své zuby doma důsledněji, používejte antibakteriální ústní vodu a nechte si zuby častěji profesionálně čistit zubařem. Tím zamezíte vzniku zánětu na svých choulostivých dásních.

Výjimečně se v druhém trimestru může mezi zuby objevit otok dásňové tkáně připomínající malou ránu. Tyto otoky jsou krvácivé a mohou být důsledkem nahromadění nadměrného plaku. Pokud máte podezření, že máte takový otok, kontaktujte neprodleně vašeho zubního lékaře. Dobrá zpráva je, že otoky dásní většinou samy zmizí poté, co se miminko narodí.

Další neběžnou komplikací těhotenství jsou viklající se zuby. Zubařka Taťáná Vrbková vyzdvihuje důležitost důsledné hygieny ústní dutiny, jelikož hormonální změny v těhotenství mohou způsobit překrvení dásní a vést k vážnějším zdravotním komplikacím, jako je onemocnění paradontu způsobující viklající se zuby. Pokud zjistíte, že se vám viklají zuby, neprodleně kontaktujte svého zubního lékaře.

Vaše dentální zdraví je důležitou součástí vašeho celkového zdravotního stavu i zdraví vašeho dítěte. Z tohoto důvodu zubní lékaři a porodní lékaři radí těhotným ženám, aby dentální zdraví učinily svou prioritou a jejich těhotenství tak probíhalo bezpečně a pokud možno bez zdravotních komplikací.

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní