Zdraví dutiny ústní během těhotenství

Usmívající se těhotná žena stojí u okna, drží se za břicho.

Přečtení tohoto článku vám zabere 10 minut.

Před narozením

Následujících 6 tipů vám poradí, jak si udržet zdravé zuby i během těhotenství:

  • Pokud plánujete otěhotnět, navštivte svého zubního lékaře v dostatečném předstihu před otěhotněním a nechte se vyšetřit. Především si nechejte prohlédnout dásně a parodont. Pokud máte zaníceně či nateklé dásně, je vhodné si je nechat ošetřit ještě před otěhotněním. Studie jihoafrických vědců prokázala, že špatné orální zdraví matky a zejména onemocnění parodontu v těhotenství může vést k předčasnému porodu nebo nízké porodní hmotnosti novorozence, poruchám tvorby skloviny a predispozici ke kazu v raném dětství.
  • Během těhotenství mají budoucí maminky nárok na dvě preventivní zubařské prohlídky a Mgr. Petra Křížová, DiS. ze Stomatologické kliniky FNKV a 3. LF UK doporučuje, aby tuto možnost využily a navštívily svého zubního lékaře i dentální hygienistku během těhotenství. Nechte si tedy své zuby bez obav zkontrolovat a vyčistit. Jakékoliv nezbytné zubařské zákroky by poté měly být odloženy na druhý trimestr. Mezi ty patří ošetření zánětu dásní i zubního kazu. Někteří zubaři doporučují vykonat dezinfekci celé ústní dutiny, což pomůže snížit množství bakterií v ústech na nejnižší možnou úroveň.
  • Čistěte si zuby alespoň dvakrát denně zubní pastou s fluoridem a používejte jemný kartáček. Každý zub si čistěte směrem od dásně k zubu a zaměřte se při tom zejména na přechodnou oblast mezi zubem a dásní. To je totiž místo, kde vzniká zánět dásní nejdříve.
  • Používejte každý den dentální nit nebo mezizubní kartáčky k čištění mezizubních prostorů, do kterých se běžným kartáčkem nedostanete.
  • Omezte denní množství pochutin s vysokým obsahem cukrů a škrobu mezi jídly. Ty totiž mohou vést ke „kyselinovým útokům“, které mají na svědomí bakterie v plaku. Dávejte si také pozor na nápoje s vysokým obsahem cukru.
  • Snažte se vyřešit veškeré problémy se zuby na prohlídce před otěhotněním. Řiďte se radami svého gynekologa. Pokud vám doporučí užívat minerální a vitamínové výživové doplňky, užívejte je. Je to důležité jak pro vaše zdraví, tak pro zdraví vašeho miminka.

Pro děti ve věku do 6 měsíců

Miminka potřebují zdravé zoubky k tomu, aby mohly jíst, mluvit a smát se. První mléčné zuby se začínají objevovat okolo šestého měsíce. Už v této době můžete vašemu miminku začít vštěpovat rané návyky, které budou hrát rozhodující úlohu pro jeho dentální zdraví v budoucnosti. Níže uvádíme několik tipů, které by vám měly pomoct zajistit, že vaše miminko bude mít na tváři neustále rozzářený úsměv.

  • S čištěním zoubků začněte už od prvního prořezaného zubu, a to jednou denně zubní pastou s fluoridem.
  • Pokud možno neukládejte vaše dítě do postele s lahví mléka, ovocné šťávy nebo slazeným čajem. Nápoje s cukrem mohou vést ke vzniku zubního kazu. Pokud stále kojíte, vyhněte se nepřetržitému sání. Každá tekutina kromě vody – i mateřské mléko a ovocné šťávy – mohou způsobovat zubní kaz, jsou-li v ústech delší dobu. Pokud máte pocit, že vaše dítě potřebuje ve spánku něco cucat, dejte mu dudlík nebo mu dejte láhev se stolní vodou.che.

Prevence raných dětských kazů

Zubní kaz v raném dětství představuje vážnou zdravotní komplikaci. Doprovází ho nepříjemná bolest a může vést k předčasné ztrátě zubů, jazykovému a dokonce i sociálnímu vyloučení, a tudíž i ztrátě sebedůvěry.

Kazům v raném dětství lze předcházet. Níže uvádíme pár tipů jak na to:

  • Pokud možno neukládejte vaše dítě do postele s lahví mléka, ovocné šťávy nebo slazeným čajem.
  • Miminka potřebují mateřské mléko nebo sunar pro zdravý růst. Měly by je však konzumovat jen v krátkých časových úsecích, aby se zamezilo vystavení zubů cukrům déle, než je to nutné. Mezi tím by měly pít vodu nebo neslazený čaj. Voda je pro zuby miminek zcela bezpečná.

6-12 měsíců

Zde uvádíme 4 tipy, pomocí kterých zajistíte vašemu děťátku zdravý úsměv na léta dopředu:

  • V období mezi 6. a 12. měsícem věku vašeho dítěte ho začněte učit používat učící hrníček naplněný vodou nebo neslazeným čajem. Jakmile se dítě začne natahovat po předmětech, co máte na sobě, a už umí samo držet hračky, je čas mu představit učící hrneček.
  • Zpočátku bude nejspíš většina tekutiny končit na podlaze, ale nenechte se tím odradit. Učit se tuto novou schopnost bude určitě vaše dítě moc bavit!
  • Nenechte své dítě pobíhat s lahví. Neustálé cucání lahve může vést k vážnému poškození zubů, kterému říkáme „kaz raného dětství“ nebo „kaz z kojenecké lahve“.
  • Čistěte vašemu děťátku zoubky každý den. Když se mu začnou prořezávat první zuby okolo šestého měsíce, měli byste mu je čistit každý den jemným dětským kartáčkem a zubní pastou s vhodným obsahem fluoridu pro děti. Přiměřené množství zubní pasty u dětí do 6 let podle Národního zdravotnického informačního portálu odpovídá přibližně velikosti hrášku. Nejlepší je při čištění sedět a držet dítě v náručí. Zpívejte při tom zábavnou písničku a také dejte svému dítěti čas na to, aby si s kartáčkem mohlo pohrát. Je důležité, aby ho čištění zubů bavilo. Občas to může být obtížné, když nemáte moc času. Obrňte se trpělivostí a hlavně buďte klidní.
  • Kontrolujte pravidelně, zda vaše dítě nemá na zubech plak nebo jiné příznaky onemocnění ústní dutiny. Ohněte jim při tom rty, abyste na zuby dobře viděli. Bílý plak musíte čistit důkladněji, neboť ho tvoří bakterie, které by se mohly rozšířit a způsobovat zubní kaz. Pokud vidíte hnědé nebo křídovitě bílé skvrny, objednejte se k zubnímu lékaři. Tyto skvrny totiž mohou být projevy kazů, které se již objevily a měl by se na ně podívat odborník.
  • Vezměte své dítě k zubnímu lékaři, i když si nevšimnete žádných problémů. Pokud s dítětem navštívíte zubaře brzy, budou to vnímat jako běžnou věc a můžete tak předejít tomu, že bude mít ze zubního lékaře strach. Zjistěte si ale předem, zda váš zubní lékař vyšetřuje malé děti. Popřípadě se můžete poohlédnout po zubním lékaři, který se specializuje na děti. Pokud se sami bojíte zubního lékaře, je rozumné za sebe poslat na prohlídku někoho jiného, protože dítě z vás nervozitu vycítí!

18-24 měsíců

Přečtěte si 4 důležité rady jak pomáhat chránit úsměv vašeho batolete.

  1. Omezte každodenní přísun sladkých pochutin. Nepodávejte svému dítěti mezi hlavními jídly sycené nápoje, sladkosti nebo jiné potraviny s vysokým obsahem sacharidů jako jsou brambůrky, krekry nebo kečup.
  2. Vyhýbejte se neustálému mlsání. Pokaždé, když vaše dítě jí potraviny s vysokým obsahem cukru nebo škrobu, dochází k napadení jeho zubů kyselinami. Čím častěji dochází k útokům kyselin, tím více vzniká kazů. Nejlepší je sladkosti nebo pochutiny podávat po hlavním jídle jako zákusky.
  3. Sladkosti by se nikdy neměly podávat před spaním, neboť poté působí na všechny zuby po celou noc.
  4. Rovněž si dávejte pozor na jídla se skrytým obsahem cukrů jako jsou jogurty, cereální tyčinky, atd., pozor si dejte i na sušené ovoce. Všechny tyto potraviny jsou pro zuby velmi nebezpečné.

Seznam pochutin pro zdravé zuby

  1. Představte svému dítěti vaše oblíbené potraviny, které jsou zdravé i pro jeho zuby:
  • ovoce
  • zelenina
  • celozrnný chléb
  • neslazené cereálie s mlékem
  • sýr
  • neslazený jogurt s čerstvým ovocem a lesním ovocem
  • mléko
  • ořechy
  1. Čistěte dětem zuby alespoň dvakrát denně. Batoleti čistěte zuby po snídani a před spaním. K čištění jeho zubů a dásní používejte jemný, dětský kartáček o správné velikosti, na který nanášejte množství pasty o velikosti hrášku s obsahem fluoridu 500 ppm nebo zrnko pasty s obsahem 1000 ppm. Vzhledem k tomu, že některé děti nejsou schopny vyplivovat pastu až do věku 6 let, a mají tendenci polykat všechnu pěnu z pasty, je důležité najít tu správnou rovnováhu mezi obsahem fluoridu a množstvím použité pasty. Rovněž byste měli brát v potaz to, zda vaše dítě bere fluoridové tablety nebo v domácnosti používáte fluoridové doplňky jako stolní sůl s fluoridem.

    Vaše dítě by si rozhodně mělo zkoušet čistit si zuby samo, ale musíte mu při tom pomáhat. Jakmile vaše dítě skončí s čištěním, měli byste ještě jednou zuby přečistit. Většina dětí si totiž až do 6 let zuby pořádně nedokáže vyčistit.

  2. Nezapomínejte, že zubní lékař je váš kamarád, který se stará o zdravý vašich zoubků! Po první prohlídce, která by měla proběhnout ideálně již po prořezání prvního zubu, ale rozhodně ne později než po prořezání posledních zubů, je důležité, jak uvádí Národní zdravotnický informační portál, chodit na pravidelné preventivní prohlídky dvakrát do roka. Před návštěvou zubního lékaře byste si měli s dítětem zahrát na zubního lékaře. Použijte při tom svítilnu a zrcátko a počítejte své zuby a zuby vašeho dítěte. Čtěte svému dítěti knihy o prohlídkách u zubního lékaře. Připomínejte svému dítěti, co se bude dít při prohlídce. Můžete mu například říct: „Zubní lékař by tě zase rád viděl a kouknul se na tvé zoubky!“ Takto u dítěte vytvoříte pozitivní obraz zubního lékaře a potom se ho nebude bát. Nezastrašujte své dítě hrozbami typu „Pokud si nebudeš dobře čistit zoubky, pan zubař ti je bude muset všechny vytrhat!

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní