Jak správně používat zubní nit? Proč dásně při čištění zubní nití krvácejí?

Muž si drží led na tváři, známky bolesti zubů po konzumaci zmrzliny.

Přečtení tohoto článku vám zabere 4 minuty

Objevujete často v umyvadle po čištění zubů krev? Způsobuje vám čištění zubní nití krvácení dásní, a to i po delší době? Obojí naznačuje, že vaše dásně nejsou zdravé. Rozhodně byste to měli mít na paměti a v případě potřeby se poradit se svým zubním lékařem. Zde však chceme objasnit, jak vypadají zdravé dásně a jak je můžete posílit.

Jak vypadají zdravé dásně?

Zdravé dásně jsou světle růžové, pevné a zcela vyplňují prostory mezi zuby. Při doteku nebo čištění nekrvácí a udržují zuby na správném místě. Četné drobné výčnělky dásní přiléhají ke krčkům zubů a zabraňují pronikání nečistot a bakterií mezi dásně a zuby a do čelistní kosti.

Nemocné dásně jsou červené a oteklé. Na zubech ulpívá zubní plak.

Jak lze tedy posílit zdraví dásní?

Ústní hygiena

Ústní hygiena zahrnuje také profesionální čištění zubů za účelem odstranění škodlivého plaku a zubního kamene, které by se mělo provádět dvakrát ročně. Pravidelné prohlídky u zubního lékaře odhalí problémy s dásněmi a se zuby, a to i ve fázi, kdy jsou pro laiky ještě obtížně rozpoznatelné. Na druhé straně zásadní je optimální a pravidelná domácí ústní hygiena. Základem je čištění zubů dvakrát denně měkkým zubním kartáčkem, který by neměl být starší než tři měsíce, zubní pastou s aktivními látkami, které pomáhají bojovat s bakteriemi zubního plaku, a správnou technikou čištění zubů.

Pro čištění mezizubních prostor a prostoru kolem implantátů a můstků se doporučuje každodenní používání zubní nitě nebo mezizubních kartáčků: tato plocha, kterou nevyčistí samotný zubní kartáček, představuje 30 procent. Další důležitou součástí celkové ústní hygieny je čištění jazyka, protože bakterie se rády usazují na jeho drsném povrchu. Těm se v tomto prostředí dobře daří i proto, že k rozmnožování nepotřebují kyslík. Často jsou zodpovědné za zápach z úst a bez speciální škrabky na jazyk se obtížně odstraňují.

Posledním krokem je ústní voda s aktivními látkami, které pomáhají bojovat proti bakteriím v celé ústní dutině.

Potraviny pro dásně

Pro své dásně můžete udělat hodně i z hlediska výživy. Existují potraviny, které mají protizánětlivé účinky. Pro posílení zdravých dásní se doporučuje nízkoenergetická strava, která obsahuje hodně ovoce a zeleniny, celozrnné výrobky, kvalitní tuky (omega-3 mastné kyseliny), ořechy a koření, jako je zázvor, kurkuma a chilli.

Čeho se vyvarovat

Je známo, že kouření podporuje vznik zánětu dásní. Proto byste měli zvážit omezení kouření nebo úplné zanechání kouření. Alkohol může mít také negativní vliv na dásně a ústní mikroflóru. Opatrnost při konzumaci alkoholu je tedy namístě i z tohoto důvodu.

Podpůrná opatření

Sliny mají v ústech čisticí účinek. Potraviny, jako je syrová zelenina a ovoce, chléb a žvýkačky bez cukru, stimulují slinění. Kvůli fruktóze obsažené v ovoci byste však neměli zapomínat na následné čištění zubů. Tradiční ájurvédská medicína používá k detoxikaci úst již po staletí olej. Předpokládá se totiž, že čistí zuby a dásně od plaku a bakterií, i když jeho účinnost nebyla zcela prokázána. Kromě toho lze jemnou masáží prstem stimulovat krevní oběh v dásních.

Sdílet tento článek

Jak správně používat zubní nit? Proč dásně při čištění zubní nití krvácejí?

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní