Co to znamená, když dásně krvácejí a bolí?

Přečtení tohoto článku vám zabere 8 minut.

Kdo to nezná? Trocha krve při vyplivnutí zubní pasty po čištění zubů vzbudí podezření jen u málokoho. Časté krvácení z dásní může znamenat parodontitidu, tedy zánět závěsného aparátu zubu, a v nejhorším případě vést až ke ztrátě zubu. Nepropadejte však panice, podle hamburského sdružení zubních lékařů lze časné formy parodontitidy ve většině případů dobře léčit. Neměli bychom však ignorovat zdánlivě neškodné krvácení dásní.

Jak krvácení dásní vzniká?

Univerzitní nemocnice v Ulmu uvádí, že více než 80 % všech dospělých vykazuje příznaky gingivitidy, tj. zánětu dásní. Toto vysoké číslo je překvapivé. Napadlo by vás to? Mezi klasické příznaky tohoto onemocnění patří zarudnutí a otok dásní a také krvácení dásní. Ve většině případů je na vině tzv. plak, tj. bakteriální povlak na dásních nebo v mezizubních prostorech. Často za to může špatná ústní hygiena, ale roli mohou hrát i speciální bakterie a další faktory, jako je cukrovka, stres a kouření, které tomuto onemocnění výrazně přispívají.

Jaké je riziko krvácení dásní?

Jak již bylo zmíněno, krvácení dásní může být jedním z příznaků zánětu dásní spolu se zápachem z úst. Ten se může vyústit v parodontitidu. Paradentóze vždy předchází zánět dásní, ale ne každý zánět dásní se musí nutně vyústit v parodontitidu. Více informací o přesném průběhu onemocnění si můžete přečíst na webových stránkách německé parodontologické společnosti (DGParo). Chceme jen vysvětlit, proč byste měli krvácení dásní brát vážně a léčit je (nebo si je nechat léčit). Vysvětlení je jasné: neléčená nebo příliš pozdě odhalená parodontitida postupně ničí periodoncium a čelistní kost, což může zpočátku vést k rozvolnění a nakonec ke ztrátě zubů. Národní svaz zákonných zástupců zubních lékařů (KZBV) také uvádí, že v důsledku takového zánětu se mohou bakterie šířit po celém těle a představovat tak zcela jiná rizika pro celkové zdraví. Především riziko mrtvice, oběhových onemocnění a předčasného porodu je v souvislosti s parodontitidou poměrně vysoké.

Vzhledem k tomu, že zubní lékař může odhalit a léčit zánět dásní v počátečním stádiu, doporučujeme vám, abyste ho navštívili, pokud máte příznaky, jako je časté krvácení dásní a zápach z úst.

Co můžete dělat, když vám krvácejí dásně?

Stejně jako u všech bakteriálních onemocnění v ústní dutině dělá pravidelné a důkladné čištění zubů zázraky. Pomocí zubního kartáčku, který by neměl být starší než tři měsíce, a antibakteriální zubní pasty můžete odstranit velké plochy zbytků jídla a plaku, které jsou příčinou krvácení dásní a s ním spojeného zánětu dásní. Správná technika je zde základem všeho, protože je třeba dosáhnout nejen všech ploch zubů, ale i prostorů mezi nimi. K tomu můžete použít také zubní nit. Zubní lékaři doporučují čištění zubů po dobu alespoň tří minut dvakrát až třikrát denně. Ale pozor, neměli byste používat příliš velký tlak, jinak byste si mohli poranit dásně, které jsou i tak citlivé. Pokud jsou dásně již poraněné, měli byste dbát na obzvláště šetrné a pečlivé čištění, jinak se mohou bakterie dále množit. Zde by mělo smysl používat měkčí zubní kartáčky.

Neméně užitečná pro prevenci zánětu dásní je antibakteriální ústní voda, která také likviduje škodlivé bakterie v celé ústní dutině.

V rámci každodenní péče o zuby také důrazně doporučujeme používat čistič jazyka. Pomocí speciální škrabky na jazyk můžete šetrně a účinně odstranit z povrchu jazyka usazeniny, které jsou často zodpovědné za sirno-hnilobný zápach. Jak vidíte, jazyk byste při ústní hygieně neměli zanedbávat.

Pokud krvácení dásní nezmizí po několika dnech ani po zlepšení ústní hygieny, měli byste vyhledat stomatologické ošetření. Naše rada zní: Pokud máte krvácející dásně, nepanikařte, ale berte to vážně a sledujte to. Při stomatologických prohlídkách lze parodontitidu odhalit a léčit v časném stadiu. Nezapomeňte proto tyto návštěvy dodržovat!

Sdílet tento článek

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, jaké produkty jsou nejlépe doporučeny pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní