Trápí vás zánět dásní? Seznamte se s jeho příčinami, projevy a léčbou

Osoba se dotýká obličeje s nepříjemným pocitem, případně naznačuje bolest zubů.

Přečtení tohoto článku vám zabere 3 minut.

Zánět dásní neboli gingivitida patří k nejčastějších onemocněním ústní dutiny – podle serveru Zdraví.Euro.cz jím trpí až 90 % dospělé populace. Ačkoliv se nejedná o závažnou nemoc, pokud se s krvácejícími a oteklými dásněmi právě potýkáte, je nejvyšší čas se zánětem zatočit a zabránit jeho dalšímu šíření. Vyhnete se tak závažnějším zdravotním komplikacím a vaše dásně zase brzy zazáří zdravě růžovou barvou.

Příčiny zánětu dásní

Za zánět dásní může nejčastěji nedostatečná ústní hygiena. Zanedbání péče o ústní dutinu vede k hromadění zubního plaku, lepkavé hmoty tvořené koloniemi bakterií, která se usazuje na zubech, podél linie dásně a v mezizubních prostorech. Pokud se plak neodstraní, přetvoří se v zubní kámen, který už běžným kartáčkem neodstraníme. Bakterie obsažené v plaku a zubním kameni poté napadnou dáseň a tělo na něj zareaguje zánětem. Národní zdravotnický informační portál v článku na toto téma upozorňuje, že pokud se zánět neléčí, může vést až k zánětu závěsného aparátu zubu čili parodontitidě (lidově paradentóze).

Ne vždy je však na vině jen nedostatečná ústní hygiena. Ke vzniku zánětu přispívají různé rizikové faktory. Pokud například kouříte, je vaše dáseň více náchylnák rozvinutí zánětu. Mezi další rizikové faktory patří:

  • stres
  • užívání některých léků (orální antikoncepce, kortikoidy)
  • hormonální změny spojené s těhotenstvím
  • genetické předpoklady

Od bezbolestných příznaků po rychle ustupující dáseň

V počáteční fázi zánětu vypadají ještě vaše zuby i dáseň zdravě. Když plak nahromaděný na zubech a v mezizubních prostorech dáseň napadne, začnou se objevovat první příznaky zánětu, které však nebývají příliš bolestivé, a tudíž si jich ani nemusíte všimnout. Může se jednat o nepříjemný zápach z úst, otok či zarudnutí dásní. Zánět dásní může mít dvě podoby: akutní a chronickou. Akutní zánět způsobuje nejčastěji již zmíněný plak. Už po několika dnech se však může rozvinout v chronický zánět, který má dlouhodobější průběh a neomezuje se už jen na dáseň.

Pokud se zánět neléčí, může postoupit do další fáze – mírné parodontitidy. Při té se zánět rozšiřuje na čelistní kost, jejíž hmotu začíná postupně narušovat. Přestože tento proces již není vratný, lze ho ještě do značné míry zastavit. Mírnou parodontitidu doprovází příznaky jako zvýšené otoky a zarudnutí dásní, zápach
z úst a krvácení dásní při čištění kartáčkem. V další fázi označované jako středně závažná parodontitida se zasažení čelistní kosti zánětem prohlubuje a umožňuje tak množení dalších a dalších bakterií, které už nenapadají jen samotnou kost, ale způsobují i problémy s krevním oběhem a imunitním systémem. Závěrečná fáze onemocnění parodontu, která se označuje jako pokročilá parodontitida, se projevuje záněty tkání, rozestupováním zubů a úbytkem kostní hmoty, v jejichž důsledku ztrácejí zuby oporu v čelistní kosti, viklají se a mohou začít vypadávat.

Zdravé dásně X dásně zasažené zánětem

Zdravé dásně jsou růžově zbarvené, přiléhají k zubům a jsou pevné a silné. Na rozdíl od nich pokrývá dásně napadené zánětem plak a v závislosti na pokročilosti a intenzitě onemocnění doprovází zánět řada méně či více závažných příznaků. Patří mezi ně:

  • krvácející dásně
  • zarudlé, podrážděné či oteklé dásně
  • hnis mezi zuby
  • pachuť či zápach z úst
  • bílé skvrny či plak na dásních
  • ustupující dáseň
  • uvolňování zubů v důsledku silně rozšířených mezizubních prostor

Pokud se u vás objeví některé z těchto příznaků, měli byste navštívit svého zubního lékaře. Ten dokáže zánět dásní rozpoznat už pouhým pohledem do vašich úst, nicméně pro přesnější zjištění rozsahu zánětu bude muset vykonat test krvácivosti dásní. Provádí se pomocí speciální sondy, s jejíž pomocí zubař vyhodnocuje každý mezizubní prostor zvlášť a po sečtení jednotlivých bodů stanoví PBI index (index krvácivosti papil), který mu dodá představu o celkovém stavu vašich dásní.

Léčba a prevence

Abyste se vyhnuli závažnějším komplikacím, je důležité zánět odhalit v jeho rané fázi a navštívit včas svého zubaře. Akutní léčba spočívá v odstranění všech dráždivých podnětů z dutiny ústní, které mohou zánět způsobovat. Toho dosáhne zubař hloubkovým čištěním, které spočívá zpravidla v odstranění plaku a zubního kamene. Zubař vám tak v ústní dutině vytvoří příhodné podmínky k tomu, abyste mohli zánětu posléze sami prostřednictvím důsledné ústní hygieny čelit. Určitě vám také rád poradí, jak si zuby a mezizubní prostory co nejefektivněji čistit.

Zánět dásní si nejlépe udržíte od těla, když budete o svou ústní dutinu správně pečovat. Kromě správné techniky čištění zubů existuje řada způsobů, jak své dásně před zánětem chránit a předcházet mu. Níže proto uvádíme několik rad, které vám pomohou udržet své dásně zdravé, silné a krásně růžové:

  • používat zubní nit
  • používat mezizubní kartáček
  • vyplachovat si ústa ústní vodou (např. ústní voda meridol® ochrana dásní a svěží dech)
  • přestat kouřit
  • omezit sladkosti
  • pravidelně navštěvovat zubního lékaře

Sdílet tento článek

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní