Kouření a onemocnění dásní: Jak kouření poškozuje dásně

Přečtení tohoto článku vám zabere 8 minut.

Je všeobecně známo, že kouření škodí zdraví. Ne nadarmo dnes varovné nálepky na krabičkách cigaret upozorňují na různá zdravotní rizika. Není překvapením, že užívání tabáku je spojeno také se zvýšeným rizikem onemocnění dásní. Ta bývají u kuřáků závažnější a hůře léčitelná. A riziko je tím vyšší, čím více a déle někdo kouří. Dobrou zprávou však je, že jakmile přestanete kouřit, lze některé vzniklé škody zvrátit.

Jak přesně kouření poškozuje naše dásně?

Jednoduše řečeno, jedním z vedlejších účinků nikotinu je zúžení cév celé ústní sliznice včetně dásní, které se jednoduše nedostatečně prokrvují. To je problematické zejména v případě plánovaných nebo již provedených implantací. Protože hojení ran je u kuřáků také výrazně pomalejší, výrazně se zvyšuje riziko vzniku zánětu. U kuřáků je parodontitida často závažnější a postupuje rychleji, což může v nejhorším případě vést k ještě větší ztrátě zubů.

Gingivitis (zánět dásní) je způsoben bakteriemi plaku v ústech. Boj s infekcí je u kuřáků obtížnější, protože odolnost organismu proti infekci je oslabena. V případě již existujícího poškození dásní se také zpožďuje proces hojení.

Dalším důvodem zvýšeného rizika pro kuřáky je, že kouření může maskovat příznaky onemocnění dásní. Krvácení dásní při čištění zubů kartáčkem a zubní nití je běžným příznakem zánětu dásní. Kvůli špatnému prokrvení dásní si však kuřáci tohoto včasného varovného příznaku nemusí nutně všimnout.

Zdravé dásně jsou růžové. Pokud se jejich barva změní na červenou, může to znamenat onemocnění dásní. Tento varovný příznak však může zůstat nepovšimnut, protože silní kuřáci mají často dásně šedé a odbarvené.

Onemocnění dásní může být u kuřáků horší, protože absence včasných varovných příznaků může oddálit odhalení onemocnění ve vážnějším stadiu. Kouření také snižuje schopnost organismu bojovat s infekcemi v ústech a léčit je. Léčba proto nemusí být tak úspěšná jako u nekuřáků. A kromě možných pozdních následků, jako je ztráta zubů, infekce vždy ovlivňuje celkový zdravotní stav. Kuřáci proto musí věnovat zvláštní pozornost ústní hygieně a svým dásním.

Způsoby prevence

Vždy je dobrý nápad přestat kouřit. A lidem trpícím závažným onemocněním dásní to přináší mnoho dalších výhod. Kromě toho se ujistěte, že chodíte na pravidelné prohlídky do zubní ordinace, a kromě profesionálního čištění zubů dbejte na domácí péči o ústní dutinu. To zahrnuje důkladné čištění zubů dvakrát denně zubním kartáčkem a zubní nití. Mnoho škodlivých bakterií se nejraději uhnízdí v prohlubních na povrchu jazyka. Nezapomínejte proto na čištění jazyka pomocí speciálně navržené škrabky na jazyk. Nakonec doporučujeme zařadit do rutinní péče antibakteriální ústní vodu, která ničí škodlivé bakterie v celé ústní dutině. Tím také osvěžíte dech a v případě ústních vod s obsahem fluoridu poskytujete další ochranu před zubním kazem. Ústní voda je tedy pro kuřáky nezbytnou součástí ústní hygieny.

Kromě veškeré preventivní péče o ústní dutinu byste však měli mít vždy na paměti výše zmíněné zvýšené riziko a škodlivé účinky kouření na dásně. Proto zvažte odvykání kouření nejpozději v okamžiku, kdy se objeví první příznaky parodontózy.

Sdílet tento článek

Kouření a onemocnění dásní: Jak kouření poškozuje dásně

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, jaké produkty doporučujeme pro vaše konkrétní potřeby

Proveďte test

Vše o zdraví dásní