Halitóza: Příčiny, léčba a domácí prostředky

Přečtení tohoto článku vám zabere 4 minut.

Pětina až čtvrtina světové populace dočasně trpí jasně patrným zápachem z úst, 6 % všech lidí dokonce trvale. Zápach z úst je nepříjemný nejen pro okolí, ale může být zákeřný i pro postižené. Nos si totiž na pachy rychle zvykne a pak je přestane vnímat. Nezřídka je zápach z úst známkou onemocnění v oblasti úst. Příčiny mohou být různé a z více než 86 % se týkají ústní dutiny. Druhou nejčastější příčinou jsou problémy v oblasti uší, nosu a krku, které postihují přibližně jednoho z dvanácti pacientů. S věkem se počet osob trpících zápachem z úst zvyšuje a postihuje stejně muže i ženy.

Jaké jsou příčiny zápachu z úst?

Obecně se zápach z úst dělí do dvou hlavních kategorií.

Přechodný zápach z úst

Přechodný zápach z úst obvykle souvisí se stravou a objevuje se například po konzumaci některých potravin, jako je česnek nebo cibule. Přechodný zápach z úst může podporovat také kouření. Překvapivě škodlivý vliv na dech může mít i hladovění nebo podobné extrémní diety. Zde dochází k vynechání přirozeného "čištění" způsobeného zvýšenou tvorbou slin při jídle a "stírací funkcí" jazyka. Příčiny takzvaného "ranního dechu" spočívají v nedostatečném samočištění během spánku. Přispívá k tomu snížené slinění, snížené pohyby jazyka nebo sucho v ústech. Přechodný a ranní zápach z úst rychle mizí a v žádném případě je nelze ztotožňovat se skutečným zápachem z úst.

"Skutečný" zápach z úst

Příčiny skutečné halitózy se často nacházejí v ústní dutině (intraorálně) - možnými viníky jsou také špatná ústní hygiena, plísňová onemocnění, nádory a abscesy. ORL onemocnění patří mezi nejčastější příčiny mimo ústa (extraorální) - angína a zánět vedlejších nosních dutin nebo krku. Podle ORL lékařů je však zápach z úst zřídkakdy ORL problémem.

Další, extraorální příčina může být infekce horních cest dýchacích. Často ji doprovází nepříjemný nasládlý zápach.

Někdy způsobují zápach z úst léky, například pokud ovlivňují slinění nebo pokud obsahují síru.

Další příčinou zápachu z úst jsou celková onemocnění - cukrovka, bronchitida, zápal plic, zánět jícnu, žaludku nebo plic, onemocnění jater a ledvin. Příčinou zde může být i narušení střevní mikroflóry.

Pravý zápach z úst může podporovat také snížené slinění. Mezi příčiny patří systémová onemocnění, léky (např. léky proti Parkinsonově chorobě) nebo zničení slinných žláz ozářením při léčbě rakoviny.

U starších zubních náhrad nebo rovnátek často vzniká specifický zápach. K tomu může dojít, pokud se řádně neodstraňují nečistoty, které zápach způsobují.

Co můžete udělat se špatným dechem?

Zubní kartáček, zubní pasta, zubní nit nebo mezizubní kartáček, škrabka na jazyk, ústní voda - prostředky pro správnou ústní hygienu jsou dobře známé a byly již podrobně popsány v našich dalších článcích. Součástí je samozřejmě i profesionální čištění zubů.

Které domácí prostředky skutečně pomáhají proti zápachu z úst?

Některé domácí prostředky, jako jsou kávová zrna, listy petržele nebo zázvor, nabízejí rychlou a alespoň dočasnou pomoc proti dočasně nepříjemnému zápachu z úst. Oblíbenými spojenci v boji proti zápachu z úst jsou také přírodní jogurt a výplachy s citronem nebo limetkovou vodou. Tyto prostředky jsou však téměř neúčinné proti "skutečné" halitóze, která může být způsobena nemocí. Zde může pomoci pouze lékař, který správnou diagnózou zahájí vhodnou léčbu.

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní