Ustupující dásně: Jak zastavit ústup dásní?

Přečtení tohoto článku vám zabere 3 minut.

Obsah poslední aktualizace: 01.08.2023

Článek napsal/a a ověřil/a: MUDr. Maria Liszewska

Ústup dásní je stále častějším problémem. Při ústupu dásní dochází k obnažení krčků zubů a následně jejich kořenů. Tento jev je často doprovázen citlivostí zubů, která se projevuje krátkou, ostrou, lokální bolestí v důsledku vnějšího podnětu, např. po pití nebo konzumaci studeného jídla.

V současné době pacienti stále častěji vyhledávají pomoc parodontologů a důvodem jejich potíží je často nejen citlivost zubů s obnaženými krčky a kořeny, ale také neuspokojivý vzhled zubů postižených ústupem dásně. V případě recese (ústupu) dásní je důležité problém co nejdříve identifikovat a určit jeho příčinu, aby nedošlo ke zhoršení.

Co jsou ustupující dásně?

Proč dásně ustupují a co to znamená? O ústupu dásní hovoříme tehdy, když dásně ustupují, tj. když se okraj dásní posunuje pod linii zubního krčku. K recesi může dojít jak u vnějšího (bukálního), tak u vnitřního (lingválního) povrchu zubu. Může se vyskytnout i u osob s vysokým standardem ústní hygieny1,2.

Etiologie gingivální recese je složitá a můžeme rozlišit mnoho příčin tohoto klinického obrazu. V úvahu je třeba vzít morfologická a anatomická specifika, mj. tloušťku kosti, v níž leží kořen zubu, tloušťku a fenotyp dásní, úponů frenula, ale i problémy se zuby - stěsnání, rotace, neobvyklé prořezání zubů1.

Příčiny ustupujících dásní

K recesi dásní jsou náchylnější pacienti s nesprávným postavením zubů (ortodontické vady nebo malokluze) a pacienti s tzv. "tenkým fenotypem dásní" - s jemnou, málo silnou, k traumatizaci náchylnou dásní1.

K dalším příčinám ústupu dásní patří:

  • nesprávné návyky při čištění zubů (nesprávná, traumatizující technika čištění, při níž převažují horizontální pohyby; nesprávná volba tvrdosti vláken zubního kartáčku - doporučují se zubní kartáčky s měkkými vlákny; používání příliš velké síly a tlaku při čištění zubů zubním kartáčkem),
  • chronický zánět dásní a parodontu, a to i mírné intenzity,
  • piercing rtů a jazyka,
  • nesprávně nasazené ortodontické aparáty a zubní náhrady.

 

Velmi důležitou a častou příčinou recese dásní je chronický zánět dásní (gingivitida) nebo parodontu (parodontitida)1. Proto jsou tak důležité pravidelné prohlídky v zubní ordinaci a dentální hygiena alespoň jednou ročně (prováděná zubním lékařem nebo dentální hygienistkou).

Proč jsou zdravé dásně důležité?

Růžové, lesklé a hladké dásně jsou známkou zdravých dásní. Jakékoli zarudnutí, otok a bolest mohou znamenat zánět dásní (tzv. gingivitidu). Stejně tak krvácení dásní (vyskytující se například při čištění zubů kartáčkem nebo zubní nití) by mělo pacienta znepokojit a přimět ho k návštěvě zubní ordinace.

Zdravé a neustupující dásně jsou nejen obrazem zdraví, ale také faktorem určujícím vzhled našich zubů. Zdravé dásně představují ochrannou bariéru a zabraňují pronikání bakterií do zubních tkání (zejména do kořenů zubů, kde se kaz vyvíjí rychleji než ve sklovině) a do hlubších tkání parodontu. Pokročilý a chronický zánět parodontu (tzv. parodontitida) může vést ke ztrátě kostní tkáně, ve které jsou zuby upevněny, a v důsledku toho k uvolnění a ztrátě zubů.

Lze ustupující dásně zastavit?

Výskyt ústupu dásní by měl být varovným signálem pro každého pacienta. Je vhodné poradit se se zubním lékařem a zjistit hlavní příčinu recesu dásně.

V případě mechanického poškození dásní způsobeného nesprávnou technikou čištění zubů může změna techniky a pomůcek zabránit zhoršování problému. Při čištění zubů nepoužívejte příliš velký tlak. Způsobem, jak se vyhnout působení nadměrné síly na povrch zubů při čištění, je držet zubní kartáček jako štětec nebo pero, místo abyste kartáček uchopili celou pěstí.

Je také dobré investovat do elektrického nebo sonického zubního kartáčku se senzorem tlaku, který upozorní (např. vibracemi) na použití nadměrné síly. Důležitá je také správná technika čištění zubů, kterou se můžete naučit při absolvování dentální hygieny. Je třeba se vyvarovat drhnutí zubů horizontálně, protože horizontální pohyby jsou nejvíce traumatizující a poškozují dásně. Nejčastěji se doporučuje "stírání", tj. jemné čištění zubů pohyby ve směru od linie dásní ke korunkám zubů. Při ústupu dásní nebo jiných problémech s dásněmi preferujte zubní kartáčky s měkkými vlákny. Snažte se vyhnout zubním kartáčkům s tvrdými vlákny.

Pokud vám byla diagnostikována parodontitida, je velmi důležité dbát na správnou ústní hygienu, abyste důkladně odstranili bakteriální plak usazený na zubech a na dásních. V boji proti parodontitidě je dobré používat zubní pastu, která obsahuje antibakteriální složky. Je také nutné používat další pomůcky pro čištění mezizubních prostor, jako je zubní nit nebo dentální páska, a také mezizubní kartáčky, které umožňují důkladné čištění dásní mezi zuby. Nezbytné jsou také pravidelné návštěvy zubní ordinace za účelem absolvovat profesionální dentální hygienu.

Pokud ústupy dásní nejsou pokročilé, je možné proces zastavit v jeho počátečních stádiích. V případě pokročilého ústupu dásní existuje řada chirurgických technik obnovy. Za tímto účelem se doporučuje konzultace s odborným parodontologem, který navrhne vhodnou techniku chirurgické léčby recesu dásní, např. překrytí recesu štěpem.

 

Zdroje:

 

  1. Renata Górska, Tomasz Konopka, Periodontologia współczesna, Med Tour Press International, 2013
  2. Marta Cieślik-Wegemund, Wiktoria Wierzba, Alicja Targońska, Marta Sitek, Leczenie pojedynczej recesji dziąsła z wykorzystaniem techniki tunelowej i przeszczepu łącznotkankowego – opis przypadku, Implantologia Stomatologiczna, PSI Implant Dentistry, 2019

 

 

Sdílet tento článek

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní