Zanícené dásně: Příčiny, léčba a domácí ošetření

Přečtení tohoto článku vám zabere 7 minut.

Více než 80 % všech dospělých vykazuje příznaky zánětu dásní. Mezi klasické příznaky tohoto onemocnění patří zarudnutí, otok či krvácení dásní. Při neléčeném průběhu se také prohlubuje prostor mezi kořenem zubu a dásní. Při těchto příznacích vzniká podezření, že jsou dásně zanícené. Toto onemocnění se v odborném názvosloví nazývá gingivitida a nemělo by se podceňovat. Povrchový zánět však lze rychle odstranit důkladným čištěním.

Pokud se zánět ignoruje, může se vyvinout v parodontitidu. Postižen je celý parodont, dásně ustupují a čelistní kost se zmenšuje. Bez včasné léčby se mohou postižené zuby uvolnit a dokonce vypadnout. Při pečlivé ústní hygieně lze úbytek kosti a dásní zastavit, ale ne zvrátit. Parodontitida je jedním z nejčastějších chronických onemocnění na celém světě.

Možné příčiny zánětu dásní

Dásně se ve většině případů zanítí v důsledku špatné ústní hygieny. Na povrchu zubů se hromadí usazeniny. V tzv. plaku se uhnízdí četné škodlivé bakterie, které se mohou nerušeně množit, pokud nejsou včas odstraněny. Ty kromě zápachu z úst způsobují také záněty dásní. Méně zjevnou příčinou může být snaha o nadměrnou ústní hygienu. Používání příliš tvrdého zubního kartáčku, agresivních technik čištění zubů nebo nevhodných přípravků v ústní dutině usnadňuje pronikání škodlivých bakterií a poškozuje dásně.

V některých případech mohou být na vině plakem podmíněné gingivitidy také hormonální změny, systémová onemocnění, léky nebo nedostatky ve výživě. Hormonální změny se objevují během puberty, menstruačního cyklu, těhotenství a menopauzy a stejně jako antikoncepce mohou zánět zhoršit.

Nepříznivý vliv na infekci mají někdy také systémová onemocnění, jako je cukrovka, AIDS nebo rakovina. Krvácení dásní mohou způsobit i některé léky. Opatrnost je zejména nutná u léků na ředění krve nebo u některých léků proti bolesti. Nedostatečný příjem některých živin, jako je niacin nebo vitamin C, může také způsobit zánět dásní.

Bakteriální a virové infekce, plísňové infekce, alergické reakce patří mezi možné příčiny zánětu dásní, který není způsoben zubním plakem. Tyto případy však postihují pouze malé procento pacientů.

Léčba gingivitidy

Léčba zanícených dásní je obvykle nekomplikovaná a obvykle zahrnuje optimalizovanou domácí péči o zuby a ústní dutinu a profesionální čištění zubů. Pokud je však zánětlivý proces pokročilý, může být zapotřebí podání antibiotik nebo chirurgický zákrok.

V každém případě je důležité reagovat včas a nebrat krvácení dásní na lehkou váhu, i když nemáte žádné jiné příznaky. Měli byste proto dodržovat pravidelné kontroly u svého zubního lékaře.

Uzdravení z přírody?

Obecně platí, že domácí přírodní postupy nenahrazují intenzivní ústní hygienu, mohou ji pouze doplnit. Níže najdete velké množství možných pomocníků, kteří mohou mít protizánětlivý a bolest zmírňující účinek. Ústní hygienu můžete podpořit také ústními vodami, případně přírodními výplachy. K tomu se dobře hodí jablečný ocet, slaná voda nebo čaje z éterických olejů a bylin, jako je šalvěj nebo heřmánek. Jako domácí prostředek na zánět dásní se osvědčil také kokosový olej, protože má chladivý účinek a je příjemný na dotek. Můžete také jednoduše několikrát denně pít zázvorový a levandulový čaj nebo přikládat příslušné čajové sáčky na citlivá místa dásní.

Sdílet tento článek

Zanícené dásně: Příčiny, léčba a domácí ošetření

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní