Krvácení dásní: Příčiny, léčba a domácí ošetření

Přečtení tohoto článku vám zabere 5 minut.

Časté krvácení dásní může být ukazatelem tzv. gingivitidy, tedy zánětu dásní. V jeho důsledku může vzniknout parodontitida. V nejhorším případě může tento zánět závěsného aparátu zubu vést až ke ztrátě zubu. Časné formy však lze ve většině případů dobře léčit. Zdánlivě neškodné krvácení dásní však v žádném případě nelze ignorovat.

Co způsobuje krvácení dásní?

Ke vzniku krvácení dásní může přispívat řada faktorů. Kromě genetických predispozic a stresu je další velmi častou příčinou kouření. Bylo prokázáno, že kuřáci mají více zubního kamene a plaku, a tedy i zvýšené krvácení dásní.

Ve většině případů je však spouštěčem bakteriální plak v důsledku nadbytku škodlivých bakterií, které se uhnízdily v ústech, mezi zuby a na povrchu jazyka. Tam se velmi rychle množí, protože ke svému přežití nepotřebují kyslík. Cukr a škrob nebo sacharidy v potravinách tento nárůst urychlují a podporují.

Dalším možným viníkem je trvalé sucho v ústech, například v důsledku užívání některých léků. Sliny působí jako přirozený čistič úst, a proto jsou důležitou ochrannou funkcí organismu v boji proti škodlivým bakteriím. Dalším důvodem může být začátek používání zubní nitě. Pokud však používáte zubní nit pravidelně, krvácení dásní je spíše příznakem zánětu dásní a mělo by se léčit.

Jak lze krvácení dásní léčit?

V případě plakem podmíněného krvácení dásní můžete a musíte v první řadě jednat sami.

Důraz je zde kladen na optimální a pravidelnou péči o ústní dutinu. Základem je jako vždy důkladné čištění zubů. Zubní kartáček by měl být měkký, aby dásně dále nedráždil. Spolu s antibakteriální zubní pastou jím můžete odstranit částečky jídla a zubního plaku. Protože však zubní kartáček dosáhne na plak jen asi na 70 procentech povrchu zubů, je nepostradatelná také zubní nit. Pokud máte citlivé dásně, dbejte na to, abyste byli obzvláště důkladní, ale přesto šetrní. Optimální ústní hygienu doplňuje antibakteriální ústní voda a každodenní používání speciální škrabky na jazyk.

Důležitá je také správná technika čištění zubů. Klasická je metoda KAI, která byla vyvinuta pro děti. Začíná u žvýkacích ploch, pokračuje k vnějším plochám a končí u vnitřních ploch. Stillmanova technika je vhodná při ústupu dásní nebo po stomatologických operacích. Spočívá ve stírání zubním kartáčkem pod úhlem 45 stupňů počínaje dásněmi směrem ven a otáčením dolů, proto se jí také říká technika stírání. Takzvaná basová technika je vhodná pro zdravé i nemocné dásně. Při metodě, známé také jako třepací technika, se na jednotlivých zubech provádějí krouživé nebo třepací pohyby. Jedná se o nejběžnější metodu péče o zuby u dospělých.

V žádném případě byste neměli při rutinní péči vynechávat oblasti citlivé na bolest. Pouze komplexní hygiena totiž zabraňuje množení škodlivých bakterií.

Pokud kouříte a trpíte krvácením dásní, měli byste s tím nejpozději nyní přestat a můžete také něco udělat z hlediska výživy tím, že se vyhnete potravinám s obzvláště vysokým obsahem cukru nebo sacharidu.

Pokud krvácení dásní výrazně neustane ani po zlepšení ústní hygieny a vynechání nikotinu a některých potravin, obraťte se na svého zubního lékaře. Při prohlídce může lékař odhalit parodontální onemocnění a zahájit vhodnou léčbu.

Rady a domácí léčení

Proti úpornému krvácení dásní nelze v zásadě bojovat domácími prostředky. Existují však přírodní způsoby, jak doplnit vaši hygienickou rutinu. Celer, mrkev a celozrnné obiloviny kromě svých dobře známých výživových účinků peelingují zuby a snižují množství zubního plaku, což prospívá zdraví ústní dutiny.

Sdílet tento článek

Krvácení dásní: Příčiny, léčba a domácí léčení

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, jaké produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní