Gingivitida: Léčba, příčiny a příznaky

Přečtení tohoto článku vám zabere 7 minut.

Krev v umyvadle po čištění zubů je pro mnohé součástí každodenního života. Nemělo by to však tak být, protože krvácení z dásní je známkou tzv. gingivitidy, tedy zánětu dásní. Ten lze obvykle snadno řešit doma zlepšením ústní hygieny. Zánět dásní není důvodem k panice. Příznaky onemocnění dásní byste však neměli ignorovat a měli byste co nejdříve navštívit zubního lékaře a dentální hygienistku.

Příčiny gingivitidy

Hlavní příčinou onemocnění je bakteriální plak způsobený nedostatečnou ústní hygienou. Takzvaný plak se hromadí zejména mezi dásní a zubem a pokud není odstraněn, tvrdne. Po více než 72 hodinách na zubech se plak změní v zubní kámen, ve kterém se mohou usazovat další škodlivé bakterie a nerušeně zhoršovat zánět dásní. Dáseň začne červenat a otékat. Již pevně nepřiléhá, není pevně spojena se zuby a častěji také krvácí. Zánět se pak může rozšířit na parodont, což se nazývá parodontitida. To často vede k příznakům, jako je ustupování dásní a zápach z úst. Postiženým pak hrozí, že se plak na povrchu zubů rozšíří hluboko pod dásně. Dochází k rozpadu čelistní kosti, což může v pokročilých stadiích vést až ke ztrátě zubů.

Jak poznáte zánět dásní?

Hlavní nebezpečí zánětu dásní spočívá v tom, že je rozpoznán a léčen příliš pozdě. Pro neodborníky je totiž zánět dásní jako takový jen stěží rozpoznatelný, protože ho neprovází žádné zvlášť stresující příznaky. Postižené dásně jsou červené a mírně oteklé. Kromě toho krvácení dásní často způsbuje také dotyk nebo se objeví při čištění zubů. Na rozdíl od parodontitidy postihuje zánět dásní pouze dásně, nikoli parodont.

Jak se léčí zánět dásní?

Základem je především důkladná ústní hygiena. Pak zánět dásní obvykle během několika dní zmizí bez dalších komplikací. Základem je obvyklé čištění zubů dvakrát denně. Při stávajícím zánětu dásní se však pozornost více zaměřuje na místa, kde se hromadí zubní plak. Do každodenní rutiny by proto rozhodně měla být zařazena zubní nit nebo mezizubní kartáčky. Ty cíleně odstraňují škodlivé bakterie z míst, kam se zubní kartáček nedostane. Antibakteriální ústní voda doplňuje domácí rutinu.

  • Kloktání bylinnými čaji může přirozeným způsobem podpořit ústní hygienu. Šalvěj zpevňuje dásně a heřmánek pomáhá tlumit záněty. Zanícené dásně můžete také potřít tea tree olejem. Esenciální olej má také antiseptické účinky, a pomáhá tak proti zánětům.
  • Strava hraje při léčbě roli, kterou bychom neměli podceňovat. Některé protizánětlivé potraviny působí proti zánětu dásní. Jiné složky potravin zřejmě podporují zánětlivé procesy v těle a růst "špatných" bakterií.
  • Mezi prozánětlivé složky potravin patří sacharidy, nasycené tuky, transmastné kyseliny a cholesterol. Vyhýbejte se proto cukru v jakékoli formě, škrobům, živočišným potravinám, jako je tučné maso, sýry a vejce, nasyceným tukům a všemu smaženému.
  • Omega-3 mastné kyseliny, vláknina, vitaminy, minerály a další rostlinné látky mají naopak protizánětlivý účinek. Proto by se potraviny, které je obsahují, jako mořské ryby, losos, sleď nebo sardinky, měly stát nezbytnou součástí vašeho jídelníčku. Sója, ořechy a špenát dodávají důležité minerální látky a zelenina je dobrým zdrojem dalších rostlinných látek.
  • Pokud jsou vaše dásně trvale zanícené i přes dobrou ústní hygienu a vyváženou stravu, měli byste rozhodně navštívit svého zubního lékaře. Ten může objasnit možné zdravotní příčiny, jako jsou jiná onemocnění, léky nebo hormonální změny.

Sdílet tento článek

Doporučujeme

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, které produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

Proveďte test

Vše o zdraví dásní