Rizikové faktory gingivitidy

Přečtení tohoto článku vám zabere 8 minut.

Onemocnění dásní je často rozpoznáno příliš pozdě

Parodontitida se často vyvíjí nepozorovaně, ačkoli první příznaky onemocnění může zubní lékař odhalit již ve velmi raném stadiu.

Rizikové faktory a rizikové skupiny

Některé rizikové faktory zvyšují pravděpodobnost vzniku a progrese parodontitidy.

Problémy s dásněmi rozpoznejte včas!

Zánět dásní (gingivitida) je obvykle způsoben bakteriemi zubního plaku. Jedním z příznaků je krvácení dásní. Pokud se neléčí příčina, tj. pokud se důkladně neodstraní bakterie plaku, může dojít k chronickému zánětu dásní. Pokud se neléčí, může zánět postupovat, ničit čelistní kost a vést až ke ztrátě zubů.

Online test

Zjistěte, jak vysoké je vaše osobní riziko problémů s dásněmi!

Udělat test

Těhotenství hodně mění - také dásně.

Hormonální změna rozvolňuje tkáň ústní sliznice a zvyšuje průtok krve do dásní - výsledkem jsou často otoky a krvácení dásní. Bakterie v plaku to pak mají snadné a mohou způsobit zánět dásní (gingivitidu). Zánětlivé procesy se odtud mohou šířit do celého těla - včetně vašeho dítěte.

Může být zánět dásní pro dítě nebezpečný?

Studie prokázaly, že neléčený zánět dásní může zvýšit riziko předčasného porodu a nízké porodní hmotnosti. Proto byste měli zánětu dásní předcházet, včas ho odhalit a léčit.

Zmizí zánět dásní sám od sebe?

Časem se zánět může rozšířit na parodont (parodontitida). Dochází k rozpadu pojivové tkáně a kosti. Pečlivou ústní hygienou a zubní pastou, která bojuje proti příčině zánětu dásní, se můžete preventivně chránit.

Péče o dásně je péče o zdraví

Diabetes může změnit mnoho věcí - včetně dásní: průtok krve dásněmi je snížený a obranné mechanismy jsou oslabené. Pokud se z toho vyvine zánět dásní, může se tento zánět rozšířit do celého těla a postihnout různé orgány. Vhodný systém péče o ústní dutinu - zubní pasta, zubní kartáček a ústní voda - je proto základem všeho. Riziko parodontitidy se u lidí s cukrovkou zvyšuje trojnásobně. Kromě toho může mít onemocnění v dutině ústní negativní vliv i na kontrolu hladiny cukru v krvi. Nezjištěná nebo neléčená parodontitida může negativně ovlivnit závažnost a kontrolovatelnost diabetu. Kromě dobré kontroly hladiny cukru v krvi je pro osoby s diabetem obzvláště důležité dobré zdraví ústní dutiny.

1

Čištění zubů: Čistěte si zuby 2 až 3krát denně po dobu 2 minut kartáčkem s měkkými štětinami.

meridol® měkký zubní kartáček

Důkladně čistí a chrání dásně.

2

Posiluje: Pomáhá zabraňovat vzniku plaku a krvácení dásní.

meridol® Gum Protection zubní pasta

Bez barviv, umělých příchutí nebo laurylsulfátu sodného. Pomáhá bojovat proti příčinám krvácení a dalších problémů dásní* .

*Bakterie plaku, při opakovaném používání.

3

Chrání: Pomáhá účinně bojovat proti bakteriím v celé dutině ústní.

meridol® Gum Protection ústní voda

Dvojí aktivní složení této ústní vody na dásně obsahuje zinek a aminfluorid, dvě klíčové složky, které se okamžitě šíří po ústech a společně pomáhají účinně bojovat proti bakteriím*.

*Bakterie zubního plaku, při pravidelném používání.

Doporučené produkty

nebo

Snažíte se najít ten správný produkt pro vaše dásně?

Udělejte si náš test dásní a zjistěte, jaké produkty jsou nejvhodnější pro vaše konkrétní potřeby.

PROVEĎTE TEST

Vše o zdraví dásní